#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přenos alergie na arašídy při kombinované transplantaci jater a ledviny

30. 10. 2009

Arašídy patří k nejčastějším vyvolavatelům závažný potravinových alergických reakcí v USA i v Evropě. Často se jedná o život ohrožující anafylaktické reakce. Přenos takové alergické reaktivity byl popsán po transplantaci kostní dřeně.

Arašídy patří k nejčastějším vyvolavatelům závažný potravinových alergických reakcí v USA i v Evropě. Často se jedná o život ohrožující anafylaktické reakce. Přenos takové alergické reaktivity byl popsán po transplantaci kostní dřeně. Francouzští lékaři popisují přenos této alergie i po kombinované transplantaci jater a ledviny.

Dvaadvacetiletý muž s alergií na arašídy byl přijat na jednotku intenzivní péče po náhodném požití omáčky obsahující výtažky z arašídů při konzumaci jídla z čínské restaurace. Při anafylaktické reakci u něj došlo ke kardiopulmonální zástavě, která vedla k mozkové hypoxii a následně mozkové smrti. V jeho séru byla prokázána vysoká koncentrace specifických IgE protilátek proti arašídům.

Jeho játra a pravá ledvina byly transplantovány 35letému muži, který do té doby alergií netrpěl. Pankreas a levá ledvina byly transplantovány 27leté ženě, diabetičce s renálním selháním. Žena rovněž alergií netrpěla. Za 3 měsíce po transplantaci 35letý muž pozoroval po požití arašídů vyrážku a dysfonii. Vyšetření krve u něj prokázalo zvýšené specifické IgE proti arašídům.

Žena po transplantaci konzumovala arašídy již opakovaně a nikdy potíže neměla. Lékaři ji přesvědčili k provedení plánovaného expozičního testu arašídy, kdy nedošlo k žádné alergické reakci. V její krvi rovněž nebyly nalezeny žádné specifické IgE proti arašídům. Bylo tedy zřejmé, že k přenosu alergie došlo při transplantaci jater.

V játrech sídlí pluripotentní kmenové buňky a dendritické buňky. Po transplantaci mohou migrovat do lymfatických orgánů hostitele a po dobu několika měsíců se množit. Takové buňky mohou navodit specifickou toleranci příjemce nebo vyvolají reakci štěpu proti hostiteli. V popsaném případě byly buňky hostitelem tolerovány a indukovaly tvorbu specifických IgE, protilátek stejně, jako tomu bylo předtím u dárce.

V dnešní době, kdy jsou transplantace jater prováděny stále častěji, a to i u dětí, je nutné na tuto eventualitu přenosu alergie pomýšlet.

(van)

Zdroj: Legendre, C. H. a spol., NEJM, 1997, 18, 822–824.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#