#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Potenciální fotokancerogenita topických kalcineurinových inhibitorů

20. 2. 2009

Evropské dermatologické fórum (EDF) bylo založeno v roce 1997 jako nezisková odborná organizace. Jejími členy jsou vedoucí odborníci-dermatologové z většiny evropských zemí. Snahou tohoto fóra je zlepšovat znalosti o kožních onemocněních jak u odborné veřejnosti, tak u vládních organizací a pacientů a podporovat nejvyšší možnou úroveň prevence a léčby.

Topické kalcineurinové inhibitory (pimekrolimus, takrolimus) jsou používány v léčbě atopického ekzému. Regulují imunitní děje v pokožce a pravděpodobně posilují imunosupresivní účinky ultrafialového záření. Je proto nezbytné prověřit jejich možnou fotokancerogenitu. Dosud bylo provedeno pouze několik studií na zvířatech, které se zabývaly rizikem rozvoje kožních nádorů po léčbě těmito léky při současném slunění.

Tyto studie sice nejsou metodicky příliš dobré, ale přesto někteří lékaři požadují doplnit do informačních letáků pro pacienty léčené kalcineurinovými inhibitory nutnost ochrany před slunečním zářením. EDF se proto tímto problémem zabývalo na jednáních v roce 2004 a 2005 a po zhodnocení výsledků dosud provedených studií k němu zaujalo odborné stanovisko.

Praví se v něm, že z dosud provedených studií na myších a krysích modelech nelze vyvodit, že by lokální léčba kalcineurinovými inhibitory za současného běžného slunění u lidí přinášela větší riziko maligního bujení kůže než samotné osluňování. Dlouhodobé sledování 9 500 pacientů léčených pro ekzém topickými kalcineurinovými inhibitory neprokázalo zvýšené riziko kožních malignit.

Údaje však zatím ještě EDF nepovažuje za dostatečné, a proto doporučuje všem takto léčeným pacientům chránit se během léčby před slunečním zářením běžnými prostředky.

(van)

Zdroj: Prohlášení Evropského dermatologického fóra, Ring. J. a spol., JEADV, 2005, 19, 663–671.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#