#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Porod císařským řezem je spojen s alergickou rýmou a atopií u takto porozených dětí

17. 3. 2009

Porod císařským řezem v anamnéze dětí, jejichž rodiče mají astma či alergii, je rizikovým faktorem, který zvyšuje pravděpodobnost rozvoje alergické rýmy a atopie. Pro astma tato závislost ovšem neplatí. Vyplývá to z práce publikované v srpnovém vydání odborného časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Autoři pod vedením Dr. Juana Celedona z lékařské fakulty na Harvardu zorganizovali prospektivní studii, ve které sledovali 432 dětí od narození až do 9 let věku. U všech dětí bylo u alespoň jednoho rodiče diagnostikováno astma či alergické onemocnění. Pomocí rozhovorů prováděných s rodiči každého dítěte nejméně dvakrát ročně byly odhalovány případy nově diagnostikovaného astmatu či alergické rhinitidy. U podskupiny čítající 271 dětí byl v mladším školním věku proveden také kožní prick test.

Autoři zjistili, že u dětí narozených císařským řezem byla pravděpodobnost rozvoje atopie přibližně dvojnásobná (2,1) než u dětí ze spontánních porodů. Riziko alergické rýmy bylo 1,8× vyšší. Císařský řez však nezvyšoval pravděpodobnost rozvoje astmatu či wheezingu.

Autoři se domnívají, že příčinou neodhalení spojitosti mezi císařským řezem a rozvojem astmatu, která je prokázána v jiných studiích, jsou omezené počty případů, které nestačí ke statistickému průkazu asociace. Poznamenávají však, že data z jejich studie byla dostatečná k prokázání asociace mezi porodem per s. c. a wheezingem, což je zásadní symptom astmatu.

Zdroj: J Allergy Clin Immunol2008; 122: 274–279.

(jin)



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#