#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pořadí narození může ovlivnit riziko rozvoje alergií

22. 6. 2011

U prvorozených dětí dochází mnohem častěji k rozvoji určitých typů alergie, než je tomu u jejich mladších sourozenců, což bylo tématem studie prezentované na letošním výroční mítinku Americké společnosti pro alergie, astma a imunologii.

Lékaři našli nižší prevalenci několika typů alergie, jako například alergické rinitidy (senná rýma nebo sezónní alergie), alergické konjunktivitidy (postižení očí v důsledku alergie) a alergie na potraviny v souvislosti s rostoucím pořadím narození. Výzkum prováděli u rozsáhlé skupiny japonských školáků.

Například 4 % prvorozených měla některý z typů potravinové alergie, zatímco u druhorozených to bylo už jen 3,5 % a u třetirozených dokonce jen 2,6 %. Lékaři upozorňují, že se jedná o vůbec první studii ukazující dopad pořadí narození na potravinovou alergii. Vyšetřováni stran prevalence specifických alergických onemocnění byli také rodiče více než 13 000 japonských školáků ve věku mezi 7 a 15 lety. Podle výsledků byla vypočtena prevalence každého alergického onemocnění na základě pořadí narození.

Výsledky ukazují, že neexistuje žádný signifikantní rozdíl v prevalenci astmatu nebo atopické dermatitidy v souvislosti s pořadím narození. Na druhou stranu prevalence alergické rinitidy, alergické konjunktivitidy a potravinové alergie klesala od nejstarších dětí k nejmladším. Studie rovněž prokázala, že v dětství se příznaky jako dušnost zvyšují a potravinové alergie snižují v souvislosti s narůstáním pořadí narození. Podle lékařů mohou mít potravinové alergie svůj původ v prenatálním období.

(pes)

Zdroj: Mukaida K. et al.: DOHaD and Allergic Diseases in Schoolchildren: Does IUGR Affect Risk of Allergic Diseases? Prezentováno na American Academy of Allergy, Asthma and Immunology (AAAAI) 2011 Annual Meeting, San Francisco, California, USA, dne 21. března 2011.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#