#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nosní sprej s mometazonfuroátem tlumí oční příznaky u sezonní alergické rýmy

22. 6. 2010

Oční i nosní příznaky mají u alergiků dvě fáze. U všech pozorujeme okamžitou fázi reakce, která je vyvolána uvolněním histaminu z žírných buněk pomocí IgE. U poloviny pacientů se rozvine i pozdní fáze reakce, kdy dochází k tvorbě dalších prozánětlivých působků.

Nejčastějšími nosními příznaky jsou kýchání, svědění a ucpání nosu. Téměř 85 % pacientů má současně i obtíže oční – svědění očí, slzení, pálení, otoky. Nejčastěji jsou jimi postiženi pacienti se sezonní alergickou rýmou. Polovina z nich tyto příznaky vnímá velmi negativně.

Topické kortikosteroidy tlumí jak okamžitou tak i oddálenou fázi alergické reakce. Jsou lékem volby u středně těžké a těžké alergické rýmy. Pokud oční příznaky přetrvávají i při léčbě nazálními kortikosteroidy nebo při léčbě celkovými antihistaminiky, je doporučena léčba topickými antihistaminiky nebo kromony v očních kapkách.

Účinnost nosního spreje s mometazonfuroátem na oční příznaky alergie byla zatím hodnocena pouze retrospektivně. Američtí lékaři proto ve své studii zkoumali tento účinek prospektivně. Celkem 429 pacientů starších 12 let se středně těžkou nebo těžkou sezonní alergickou rýmou bylo rozděleno do dvou skupin. Studie probíhala od dubna do června. Po dobu 15 dní byla polovina pacientů léčena denně 200 µg mometazonfuroátu nazálně, polovina placebem. Pacienti denně pomocí standardizovaných dotazníků hodnotili oční a nosní příznaky a kvalitu života.

Pacienti léčení mometazonem pociťovali výrazné zlepšení nosních i očních příznaků, které bylo statisticky významné. Léčba byla dobře tolerována. Tato první prospektivní studie prokázala dobrou účinnost mometazonfuroátu nejen při léčbě nosních, ale také při léčbě očních příznaků u pacientů se sezonní alergickou rýmou.

(van)

Zdroj: Prenner B. a spol., J Allergy Clin Immunol, Volume 125, Issue 6, Pages 1247–1253.e5 (June 2010); doi: 10.1016/j.jaci.2010.03.004



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#