#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nosní sprej s mometazonfuroátem – přehled bezpečnosti a celkových nežádoucích účinků

11. 5. 2008

Vývoj lékových forem obsahujících kortikoidy k místnímu podání na nosní sliznici vedl k omezování léčby celkově podávanými kortikoidy.

Nežádoucí vliv na celý organismus tak byl velmi snížen. Vstřebávání léků do krevního oběhu je po intranazálním způsobu podání minimální. Tento způsob podání je velmi rozšířený, a proto je důležité ujistit se o jeho bezpečnosti a zároveň dobré účinnosti.

Typickým představitelem této skupiny léků je mometazonfuroát. Lék je s úspěchem používán k léčbě sezonní i celoroční alergické rýmy a také nosní polypózy. Po podání nedosahuje významných hladin v krvi a nezpůsobuje klinicky významné vedlejší účinky. Studie u dětí a dospělých po itranazálním podání mometazonfuroátu ukazují, že jeho hladiny nedosahují klinicky významných hodnot. Takové podávání tedy nemá žádné systémové vedlejší účinky.

Tato skutečnost je vysvětlována nízkou rozpustností léku ve vodě. Pouze malé množství podaného léku tak přestoupí slizniční bariéru a dostane se do krevního oběhu. Většina podaného léku je spolknuta a vstřebána a po prvním průchodu játry je metabolizována.

Neexistují žádné údaje o nežádoucím tlumení hypothalamo-hypofyzární osy po běžných léčebných dávkách podávaných na nosní sliznici (100–200ug/den). Po běžných dávkách nebylo pozorováno ani zpomalení růstu u dětí. Bezpečnost a snášenlivost tohoto léku byla prokázána studiemi, jichž se zúčastnilo cca 4500 pacientů. Nejčastějšími nežádoucími účinky u adolescentů a dospělých bylo krvácení z nosu, bolest hlavy a zánět nosohltanu.

Účinnost léčby je u tohoto léku příznivě spjata s jeho minimálními vedlejšími účinky. Poměr účinek/nežádoucí účinek je při celkovém hodnocení přípravků k intranazálnímu podání s obsahem mometazonfuroátu velmi příznivý.

(van)

Zdroj: Zitt M, a spol. Drug Saf 2006;30:317–326.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#