#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nosní sprej s mometazonfuroátem je bezpečný a účinný při dvanáctiměsíční léčbě dětí s pereniální alergickou rýmou

26. 3. 2010

Alergická rýma je běžné onemocnění, které u řady pacientů začíná již v prvních dvou letech života. V Británii diagnostikovali alergickou rýmu u 18 % dětí ve věku 1–2 let. Studie v Americe ukázala, že ¼ dětí, které mají alergickou rýmu v 6 letech, měla první projevy již během prvního roku života.

Alergická rýma je běžné onemocnění, které u řady pacientů začíná již v prvních dvou letech života. V Británii diagnostikovali alergickou rýmu u 18 % dětí ve věku 1–2 let. Studie v Americe ukázala, že ¼ dětí, které mají alergickou rýmu v 6 letech, měla první projevy již během prvního roku života. Takto časný nástup onemocnění většinou signalizuje i jeho těžší průběh.

Podle doporučení odborných společností jsou intranazální kortikoidy lékem první volby u středně těžké a těžké perzistující alergické rýmy nebo rýmy s nosní obstrukcí jako hlavním příznakem. Při dlouhodobé léčbě již od útlého dětského věku je otázka bezpečnosti takové léčby velmi důležitá. Američtí lékaři proto hodnotili bezpečnost 12měsíční léčby mometazonfuroátem v dávce 100 µg denně nebo beklometazondipropionátem v dávce 168 µg denně v dvojitě zaslepené multicentrické studii u dětí ve věku 6–11 let.

Kromě účinnosti, která byla sledována podle zlepšení skóre příznaků, sledovali autoři také možné vedlejší účinky. Vliv na osu hypotalamus–hypofýza byl hodnocen cosyntropinovým testem (syntetický analog ACTH), dále byly sledovány základní biochemické laboratorní parametry a prováděno měření nitroočního tlaku a vyšetření ve štěrbinové lampě.

Zlepšení příznaků o 40 % bylo u obou léků srovnatelné. Celkem 94 % pacientů léčených mometazonem a 100 % pacientů léčených beklometazonem udávalo nějaké vedlejší účinky, které byly nejčastěji mírné. Nejčastější byla epistaxe, bolesti hlavy a faryngitida.

Cosyntropinový test byl u všech pacientů normální a u nikoho se nevyvinula katarakta. Nitrooční tlak byl u všech pacientů léčených mometazonem normální, zvýšená hodnota byla naměřena u jednoho pacienta léčeného beklometazonem. Léčba dětí ve věku 6–11 let mometazonfuroátem v nosním spreji v dávce 100 µg denně po dobu 1 roku byla hodnocena jako účinná, bez systémových vedlejších účinků na osu hypotalamus–hypofýza i bez negativního ovlivnění oka.

(van)

Zdroj: Ratner P. H., Int J of Pediatric otorhinolaryngology, 2009, 73, 651–657.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#