#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nosní sprej s mometazonem v léčbě akutní rinosinusitidy

22. 10. 2012

Retrospektivní analýza údajů z britské databáze ukázala, že léčba akutní rinosinusitidy (ARS) nosním sprejem obsahujícím mometazonfuroát v monoterapii nebo v kombinaci s antibiotiky snížila v porovnání s monoterapií antibiotiky pravděpodobnost dalších návštěv u lékaře i dalších preskripcí v souvislosti s ARS.

U ARS jsou často předepisována antibiotika, přestože řada infekcí je virové etiologie. Z důvodu zvyšující se rezistence na antibiotika v populaci je třeba antibiotiky u takových pacientů šetřit. Byla proto provedena retrospektivní analýza údajů z Výzkumné databáze primární péče ve Spojeném království s cílem porovnat výsledky léčby pacientů s ARS pomocí nosního kortikosteroidu (mometazonfuroát) a antibiotik.

Do analýzy bylo zařazeno 12 679 pacientů ve věku 12–75 let, u nichž byla mezi 1. lednem 2005 a 31. prosincem 2008 diagnostikována ARS a v období ± 2 dnů jim bylo předepsáno antibiotikum nebo nazální mometazon. Analyzovány byly pouze první případy ARS u jednotlivých pacientů, kteří byli rozděleni do skupin s monoterapií mometazonem (n = 651), s kombinací mometazon + antibiotikum (n = 2 285) a s antimikrobiální monoterapií (n = 9 743).

Ve skupinách s předepsaným mometazonem byla v porovnání s monoterapií antibiotiky pozorována nižší pravděpodobnost nejméně jedné návštěvy u lékaře v souvislosti s ARS (p < 0,001, OR = 0,39 u monoterapie mometazonem, OR = 0,51 u kombinace mometazon + antibiotikum). Rovněž byl zjištěn nižší počet případů s alespoň jednou další preskripcí léku z důvodu ARS (OR = 0,51 u monoterapie mometazonem, OR = 0,59 u kombinované léčby).

Nosní sprej s mometazonem by mohl být podle závěrů této studie vhodnou terapeutickou volbou u ARS, která může snížit nejen počet dalších návštěv u lékaře a nutnost dalších preskripcí, ale také přispět k přibrždění rozvoje rezistence na antibiotika.

(zza)

Zdroj: de Moor C. et al. A retrospective comparison of acute rhinosinusitis outcomes in patients prescribed antibiotics, mometasone furoate nasal spray, or both. Am J Rhinol Allergy. 2012 Jul; 26 (4): 308–14.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#