#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nosní sprej s mometason furoátem zlepšuje kvalitu čichu u sezonní alergické rýmy

26. 3. 2008

Zhoršený čich je častým problémem pacientů s alergickou rýmou. Předpokládá se, že příčinou je alergický zánět nosní sliznice.

Zhoršený čich je častým problémem pacientů s alergickou rýmou. Předpokládá se, že příčinou je alergický zánět nosní sliznice. Cílem studie německých autorů bylo ověřit účinek nosního spreje obsahujícího mometason furoát na čichové schopnosti pacientů se sezonní alergickou rýmou.

Dvojitě zaslepené placebem kontrolované prospektivní studie se zúčastnilo 24 pacientů. Byli náhodným výběrem rozděleni do dvou skupin. Celkem 11 pacientů dostávalo placebo, ostatních 13 přípravek se skutečnou účinnou dávkou. Diagnóza alergické rýmy u nich byla postavena na anamnestických údajích a výsledcích kožních prick testů. Před léčbou, během ní a také po jejím skončení pacienti kvantitativně hodnotili tíži příznaků alergické rýmy. Rhinomanometricky jim byla změřena nosní průchodnost.

Čichové schopnosti byly testovány standardní sadou čichových vjemů. Práh čichové citlivosti byl testován butanolem. Po úvodním vyšetření dostávali pacienti 14 dní mometason furoát nebo placebo nosním sprejem. Během studie také byly zaznamenávány příznaky rýmy a vyšetřen čich a nosní průchodnost.

Práh citlivosti pro pach se po léčbě významně snížil. Nález nebyl v souladu s intenzitou obtíží ani se zlepšením nosní průchodnosti. To napovídá, že postižení čichu není u pacientů s nosními projevy alergie dáno sníženým průtokem vzduchu. Nezlepšila se ale schopnost rozpoznávání jednotlivých čichových vjemů.

Autoři jiné studie naopak prokázali zlepšení rozlišení čichových vjemů, a nikoliv prahu citlivosti, studie byla provedena opět u pacientů léčených nazálními kortikoidy. Používali však jiné testovací sady, a tak je možno odlišné výsledky vysvětlit metodickými rozdíly obou studií.

Autoři popisované studie uzavírají, že léčba nosními kortikoidy nejenom zmírňuje klasické příznaky alergie, ale také zlepšuje čichové vnímání.

(van)

Zdroj: Stuck BA, a spol. Allergy 2003;58.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#