#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nežádoucí účinky alternativní mediciny

27. 8. 2007

Alternativní medicína je stále populárnější v diagnostice a léčbě alergických onemocnění a některé studie prokázaly v určitých situacích její přínos.

Alternativní medicína je stále populárnější v diagnostice a léčbě alergických onemocnění a některé studie prokázaly v určitých situacích její přínos. Největší uplatnění nachází u chorob, kde klasická medicína dokáže většinou pouze mírnit příznaky, a chorobu zcela vyléčit nedokáže. Typickými příklady jsou právě alergie a astma.

Hlavní a nejrozšířenější obory alternativní medicíny jsou akupunktura, homeopatie a bylinná medicína. Zatímco nežádoucí vedlejší účinky klasické medicíny byly mnohokrát opakovaně popsány, o nežádoucích účincích nekonvenčních metod se ví poměrně málo. Zastánci těchto metod poukazují na „přírodní“ šetrné postupy bez vedlejších účinků. Lze však oponovat, že metoda nebo lék, který nemá žádný vedlejší účinek, nejspíše postrádá i hlavní účinek. Jinými slovy, pokud má nějaká metoda požadovaný účinek, musí mít zákonitě i riziko nežádoucích účinků a předávkování.

Mezi lidmi je velmi rozšířen názor, že přírodní rostlinné produkty pocházející z bylin jsou přirozeně bezpečné a neškodné. Je to ovšem veliký omyl, protože mnoho rostlin je jedovatých a nebo má silný alergizující potenciál. Téměř všechny rostlinné léky již v minulosti způsobily nějakou alergickou reakci.

Mezi nejčastěji alergizující rostlinné přípravky patří čajovníkový olej, heřmánek lékařský, škumpa jedovatá, měsíček lékařský, cuminový olej a celá řada rostlin používaných v čínské herbální medicíně. Také přípravky určené pro zevní použití a aromaterapii mohou způsobovat alergické reakce. Například výtažek z lopuchu většího v masážních emulzích je častou příčinou kontaktní alergie.

Postiženy mohou být i sliznice, byl popsán případ alergického zánětu ústní sliznice po rostlinném přípravku na žlučníkové obtíže. Celkové reakce mohou být i velmi závažné. Po omanu pravém přikládaném na bolavá záda v sáčku s dalšími bylinami byla popsána celková kožní reakce. Po rostlinách Citrus hystric a Psoralea corylifolia byly popsány závažné fotoalergické reakce.

Podávání „přírodních“ léků může být nebezpečné i pro děti. Je dokumentována reakce kontaktní alergie po rtuti v homeopatických tabletách u pětileté pacientky a reakce charakteru popálenin 2. stupně po lokálně podávaném česneku u tříměsíčního dítěte.

Anafylaktické reakce byly popsány po požití terčovky úzkolisté (Echinacea angustifolia), která je často součástí homeopatických léků. Po požití sirupu s obsahem tykvice (Ecbalium elaterium) došlo u pacientky k alergickému otoku hrtanu s těžkou dušností.

Při profesní expozici při zpracování bylin není vzácné profesionální astma a alergická rýma. Kontaktní alergie na chrom z akupunkturních jehel byla již také popsána. Kromě alergických reakcí jsou při přírodních léčebných metodách i rizika lékových interakcí, poranění, infekce, toxicity, kancerogenity a nutričních karencí (nedostatku důležité živiny).

Z doložených záznamů jasně vyplývá, že ani přírodní léčebné metody nejsou prosty vedlejších účinků. Je nutné pacienty na nebezpečí nežádoucích reakcí opakovaně upozorňovat, protože v povědomí široké veřejnosti jsou tyto metody mylně považovány za zcela neškodné, a tak mohou být při neznalosti možných rizik příčinou i závažného zdravotního poškození.

(van)

Zdroj: Niggemann B, a spol. Allergy 2003;58.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#