Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Léčba alergie: Novinky
Kongresy
Zajímavé odkazy
Časopisy
 

Navození tolerance ke kravskému mléku podáváním probiotik

Specializace: praktické lékařství pro děti a dorost
Téma: Léčba alergie

Vydáno: 14.5.2010

Navození tolerance ke kravskému mléku podáváním probiotik

Alergie na kravské mléko patří k nejčastějším potravinovým alergiím v dětství. Odhadovaný výskyt je 2–5 % populace. U většiny pacientů vymizí projevy této alergie ve věku okolo 3 let, ale i nadále mají vyšší riziko jiných alergických onemocnění. Předpokládá se, že na rozvoj potravinové alergie má v dětství vliv nejen nezralost slizniční a celkové imunity, ale také složení střevní mikroflóry.

V posledních 25 letech se počet alergiků v rozvinutých zemích zdvojnásobil. Z tohoto nárůstu bývá obviňována přehnaně zvýšená hygiena, která vede ke snížené a nesprávné stimulaci vyvíjejícího se imunitního systému. Střevo je osídleno jinými bakteriemi, které se tam za normálních podmínek nevyskytují. Je to například Clostridium difficile; naopak laktobacily a eubakterie jsou častěji nacházeny u nealergických dětí.

Proto vznikly představy, že rozvoji alergie by se dalo zabránit včasným podáváním probiotik. Autoři této práce se zabývali možností ovlivnit již vzniklou alergii na kravské mléko podáváním probiotik. Studie byla dvojitě zaslepená, randomizovaná, kontrolovaná placebem. Celkem 51 dětem s prokázanou alergií na kravské mléko byla 12 měsíců podávána hydrolyzovaná mléčná formule obohacená o dva probiotické kmeny: Lactobacillus casei a Bifidobacterium lactis. Jejich trvalá přítomnost ve střevě byla prokazována kultivací ze stolice.

Celkem 60 dětí dostávalo formuli bez probiotik. Po 6 a 12 měsících podávání probiotik byly provedeny expoziční testy a odebrána krev na imunologická vyšetření. V expozičních testech nebyl v počtech pozitivních a negativních výsledků rozdíl mezi skupinou studovanou a skupinou kontrolní.

Autoři na základě svých zjištění neshledali žádný pozitivní vliv zkoumaných probiotických kmenů při léčbě alergie na kravské mléko. Vzhledem k častému spontánnímu uzdravení nepovažují podávání testovaných probiotik v této indikaci za nezbytné, účinek jiných probiotických kmenů ale prozkoumán nebyl.

(van)

Zdroj: Jeroen, H., J Allerg Clin Immunol 2008; vol. 121, issue 6: pp. 1448–1454

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     0/5, hodnoceno 0x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Anafylaxe po želatinových čípcích

Želatina může vyvolávat alergické reakce, včetně těch nejzávažnějších. Jejich riziko je větší u pacientů s potravinovými alergiemi. K senzibilizaci může dojít i po podání některých očkovacích látek a také mnoho léků obsahuje želatinu.

Vliv parazitárních onemocnění na alergie

Epidemiologické a experimentální údaje ukazují, že by parazitární infekce mohly mít určitý projektivní vliv na rozvoj alergií. Je při nich totiž indukována tvorba protialergicky působících regulačních lymfocytů a cytokinů, jako je IL-10.

Účinnost čtyřnásobně vyššího dávkování levocetirizinu a deslotratadinu u obtížně léčitelné kopřivky

Chronická kopřivka je definována jako denně se vyskytující příznaky kopřivky po dobu minimálně 6 týdnů. Není to onemocnění ohrožující život, ale značně zhoršuje jeho kvalitu. V tomto ohledu je srovnatelné s těžkou ischemickou chorobou srdeční a je horší než respirační alergie.



Všechny novinky