#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Montelukast u předškolních dětí

23. 9. 2012

Na konci června 2012 byl publikován aktuální přehled studií s montelukastem při léčbě předškolních děti s astmatem bronchiale.

Na konci června 2012 byl publikován aktuální přehled studií s montelukastem při léčbě předškolních děti s astmatem bronchiale. Ukázal, že tento antagonista receptorů pro leukotrien (LTRA) by mohl být alternativou podávání inhalačních kortikosteroidů v léčbě astmatu předškolních dětí, zejména při špatné snášenlivosti nebo špatné compliance dlouhodobé léčby inhalačními kortikosteroidy (ICS).

V dlouhodobé léčbě dospělých, dospívajících a školních dětí se již tradičně používá také montelukast, který blokuje receptory pro mediátory zánětu dýchacích cest u astmatu – leukotrieny. Je prokázáno, že montelukast zmírňuje zánět v dýchacích cestách a má i bronchoprotektivní účinek. Standardy doporučují klinické využití LTRA u dětí od 5 let.

Vzhledem k vysoké prevalenci astmatu u dětí předškolního věku je zajímavá poslední analýza výsledků léčby motelukastem u této skupiny astmatiků. Rozbor publikované literatury ukázal přínos montelukastu při krátkodobé léčbě dětí do 5 let s astmatem z hlediska zmírnění rezistence dýchacích cest, bronchiálního zánětu a hyperreaktivity, zlepšení plicních funkcí a skóre příznaků. Rovněž bylo prokázáno snížené využívání akutní lékařské péče a zkrácení školní absence. Studie s dlouhodobým podáváním montelukastu (3 měsíce až 1 rok) u astmatiků od 2 do 5 let ukázaly zvýšení počtu dní bez příznaků, snížení počtu exacerbací, užívání záchranné léčby i spotřeby ICS. Podle dvou randomizovaných kontrolovaných studií srovnávacích montelukast s ICS u předškolních dětí s astmatem je účinnost těchto léků srovnatelná z hlediska doby do první závažné exacerbace, doby do přidání dalšího antiastmatického léku, zmírnění astmatických příznaků a zlepšení skóre příznaků.

Vzhledem k tomu, že aktuální standardy doporučují podávání montelukastu v monoterapii nebo v kombinaci s ICS až u dětí od 5 let, zdůrazňují dosavadní důkazy o účinnosti tohoto léku u předškolních dětí potřebu dalšího výzkumu zaměřeného na tuto věkovou kategorii.

(zza)

Zdroj: Montella S. et al. Update on leukotriene receptor antagonists in preschool children wheezing disorders. Ital J Pediatr. 2012 Jun 26; 38 (1): 29.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#