#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba desloratadinem zlepšuje kvalitu života pacientů s perzistující alergickou rýmou

18. 11. 2007

Alergická rýma je velmi časté onemocnění. V současné době se odhaduje, že jí v některých zemích trpí až 45 % populace. V zemích Evropské unie jí trpí přibližně 23 %.

Alergická rýma je velmi časté onemocnění. V současné době se odhaduje, že jí v některých zemích trpí až 45 % populace. V zemích Evropské unie jí trpí přibližně 23 % obyvatel, v Malajsii 27 %. Dřívější klasifikace alergické rýmy byla založena na příznacích během pylové sezony a nebo po celý rok. Nová klasifikace podle WHO dělí alergickou rýmu na intermitentní, kdy jsou příznaky během týdne přítomny po dobu méně než 4 dní nebo méně než 4 týdny během jednoho roku, a perzistující, při níž jsou příznaky během jednoho týdne zjevné po dobu 4 a více dní a po dobu 4 a více po sobě jdoucích týdnů během jednoho roku.

K léčbě obou typů alergické rýmy jsou jako lék první volby doporučována nesedativní antihistaminika druhé generace. Jedním z jejich představitelů je také desloratadin. Je to nesedativní siný a selektivní blokátor H1 receptorů, který je určen k léčbě alergické rýmy a chronické idiopatické urtikarie. Vzhledem k tomu, že 60 % pacientů s alergickou rýmou má perzistentní formu, a léky tedy většina z nich bere dlouhodobě, je velice důležité znát terapeutický profil desloratadinu podávaného právě pro tuto diagnózu.

Autoři popisovaného sdělení hodnotili účinek desloratadinu v dávce 5 mg podávaného 1x denně pacientům s perzistující alergickou rýmou. Sledovali zlepšení příznaků a kvality života (spánku a denních aktivit), a také bezpečnost léčby a vedlejší účinky. Studie se zúčastnilo 209 pacientů starších dvanácti let s perzistující alergickou rýmou, kteří měli alespoň tři z následujících příznaků: rýma, svědění nosu, svědění očí, ucpaný nos, slzení nebo pálení očí. Po úvodním vyšetření byli pacienti léčeni 5 mg desloratadinu 1x denně po dobu 30 dnů, poté byli znovu vyšetřeni. Během obou vyšetření pacienti hodnotili čtyřstupňovou škálou nosní, oční, kožní a astmatické příznaky a souhrnně celkovou kvalitu života, narušení spánku a denních aktivit.

Desloratadin významně zlepšil nosní i oční příznaky, zmírnil svědění a zlepšil hvízdavé dýchání a pocity dušnosti. Před léčbou mělo 62 % pacientů nemocí narušené denní aktivity, po léčbě se jejich počet snížil na 28 %. Ze 47 % pacientů s narušením spánku počet po léčbě poklesl na 21 %. Až 52 % pacientů udávalo rychlejší nástup účinku desloratadinu v porovnání s jejich předchozí léčbou. Celkem 67 % pacientů hodnotilo účinnost léčby desloratadinem jako dobrou nebo výbornou a 86 % udávalo výbornou snášenlivost léku. Pouze u osmnácti pacientů se projevily mírné vedlejší účinky – sucho v ústech a nevolnost.

Výsledky studie ukazují, že léčba desloratadinem v dávkování 5 mg 1x denně významně zlepšuje kvalitu života pacientů s perzistující alergickou rýmou a významně snižuje závažnost příznaků onemocnění.

(van)

Zdroj: Kaulsay R, a spol. Poster na EAACI kongresu 2007, Goteborg



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#