#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba alergické rýmy

15. 5. 2009

Alergická rýma představuje celosvětový zdravotnický problém. Postihuje 10–25 % dospělé populace a v některých zemích její výskyt u dětí a adolescentů dosahuje až 40 %. Ovlivňuje významně jak pracovní, tak školní výkonnost pacientů. Často je spojena s astmatem, které je při neléčené rýmě podstatně hůře kompenzováno.

Dýchací cesty jsou jednotným systémem a jejich onemocnění se vzájemně ovlivňují. Nelze je tedy řešit izolovaně, vždy musíme mít na mysli jejich vzájemné vztahy. Současná pravidla léčby alergické rýmy vznikla ve spolupráci s WHO. Je to iniciativa odborníků řady států. Program nese název ARIA – alergická rýma a její vliv na astma. Vychází ze zásad medicíny založené na důkazech. Cílem je shrnout současné znalosti o alergické rýmě, zdůraznit její vliv na astma, upravit diagnostické a léčebné postupy podle doložených důkazů a navrhnout stupňovitý přístup k léčbě onemocnění.

Nově byla alergická rýma rozdělena na intermitentní a perzistující. Tyto kategorie nahradily dřív používané dělení na sezonní a pereniální. Dále je rýma klasifikována podle závažnosti příznaků a narušení kvality života pacientů na lehkou a středně těžkou až těžkou. Léčba zahrnuje vyloučení kontaktu s alergenem, farmakoterapii, imunoterapii a edukaci pacienta. Poslední, nejzazší možností jsou chirurgické intervence.

Podle typu rýmy a tíže příznaků je volen léčebný postup. Všichni pacienti s perzistující rýmou by měli být vyšetřeni k vyloučení současného astmatu. V lehčích případech a u intermitentní rýmy zahajujeme léčbu celkově podávánými antihistaminiky v kombinaci s nazálními antihistaminiky nebo dekongestivy. Pokud se jedná o závažnější formu, zahajujeme léčbu nazálními kortikoidy, ke kterým se, pokud nedojde k uspokojivé kontrole symptomů, přidávají celkově antihistaminika a lokálně dekongestiva.

Při současné konjunktivitidě jsou podávána antihistaminika celkově vždy a k tomu topická oční antihistaminika nebo kromony. U všech stupňů závažnosti je vhodná imunoterapie alergenem, pokud pacient splňuje indikační kritéria.

(van)

Zdroj: Management of Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma, Pocket Guide, ARIA Workshop Report, The Journal of Allergy abd Clinical Immunology, suppl., vol. 10098, Nr. 5, 2001.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#