#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kouření matky v těhotenství a astma u dětí

28. 10. 2010

Kouření matky v těhotenství je škodlivé a způsobuje řadu komplikací – předčasný porod, předčasné odlučování placenty, zpomalení růstu plodu, syndrom náhlého úmrtí dítěte. Také mentální schopnosti dítěte a školní výkonnost jsou zhoršené. Vývoj a funkce plic jsou rovněž při kouření matky v těhotenství nebo při pasivním kouření dítěte po porodu ohroženy.

Kouření matky v těhotenství je škodlivé a způsobuje řadu komplikací – předčasný porod, předčasné odlučování placenty, zpomalení růstu plodu, syndrom náhlého úmrtí dítěte. Také mentální schopnosti dítěte a školní výkonnost jsou zhoršené. Vývoj a funkce plic jsou rovněž při kouření matky v těhotenství nebo při pasivním kouření dítěte po porodu ohroženy. Negativní účinky byly prokázány i u dětí ve školním věku.

Údaje o vlivu kouření během těhotenství na funkci plic a odpověď na léčbu inhalačními kortikoidy u dětí, které se stanou astmatiky, jsou zatím velmi skromné. Američtí lékaři proto v rámci své studie vyšetřili 1 041 dětí ve věku 5–12 let s diagnostikovaným astmatem, které byly léčeny inhalačními kortikoidy nebo stabilizátory membrány žírných buněk, případně placebem.

Autoři zkoumali vliv kouření matky během těhotenství na funkci plic u dětí. Pokud se děti staly astmatiky, zkoumali lékaři vliv kouření matky na reakci dětí na léčbu inhalačními kortikoidy. Léčba astmatických dětí inhalačními kortikosteroidy navodila vždy zlepšení, u dětí matek kuřaček však bylo o 26 % menší než u dětí nekuřaček. Tyto výsledky potvrzují negativní vliv kouření na celkový vývoj dětí a také negativní vliv na vývoj plic. Znovu tak podporují argumentaci lékařů proti kouření matek, ale i proti pasivnímu kouření.

(van)

Zdroj: The Journal of Allergy and Clinical Immunology 2010; Volume 126, Issue 3, Pages 491–497; doi: 10.1016/j.jaci.2010.06.016



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#