#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Korelace klinického stadia alergické rýmy s výsledkem nosní cytologie

30. 11. 2011

Italská studie prokázala, že klinická závažnost alergické rýmy podle klasifikace ARIA koreluje s cytologickým nálezem. Při volbě doporučené terapie je tedy možné vycházet z výsledku nazálního cytologického vyšetření, které lze v praxi provádět velmi snadno.

Oficiální terapeutická doporučení iniciativy ARIA (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) jsou založena na klasifikaci alergické rýmy (AR) podle její klinické závažnosti a délky trvání. Pro lékaře je ale obtížné z této klasifikace vycházet, protože při stanovení závažnosti AR se mnohem více spoléhají na histopatologický nález.

Odborníci z Milána se proto pokusili ověřit, zda výsledek nazální cytologie odpovídá klinické závažnosti AR podle klasifikace ARIA. U 64 pacientů s AR vyvolanou pyly trav určili závažnost choroby podle klasifikace ARIA a provedli nosní cytologii. Cytologické vzorky byly odebrány pomocí kyrety Rhino-probe a po barvení vyšetřeny pod optickým mikroskopem.

Podle ARIA byli pacienti klinicky klasifikováni do kategorií s mírnou intermitentní AR (34,4 %), se středně závažnou až závažnou intermitentní AR (32,8 %), s mírnou perzistentní AR (15,6 %) a středně závažnou až závažnou perzistentní AR (17,2 %). U pacientů se středně závažnou až závažnou AR bylo v cytologickém obraze zjištěno statisticky významně vyšší zastoupení mastocytů a lymfocytů/plazmocytů než u pacientů s mírnou AR.

Výsledky prokázaly, že klasifikace závažnosti AR dle ARIA koreluje s vyšším výskytem mastocytů a lymfocytů nebo plazmocytů v cytologickém vzorku z nosní sliznice. Vzhledem ke snadnému provedení nosní cytologie je možné tuto metodu využívat i v běžné primární péči při volbě indikované farmakoterapie, jako jsou intranazální kortikosteroidy nebo subkutánní a sublinguální alergenová imunoterapie.

(zza)

Zdroj: Gelardi M., Incorvaia C., Fiorella M. L. et al. The Clinical Stage Of Allergic Rhinitis Is Correlated To Inflammation As Detected By Nasal Cytology. Inflamm Allergy Drug Targets. 2011 Nov 1. [Epub ahead of print]



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#