Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Léčba alergie: Novinky
Kongresy
Zajímavé odkazy
Časopisy
 

Konzumace sóji nezvyšuje riziko senzibilizace na buráky

Specializace: praktické lékařství pro děti a dorost
Téma: Léčba alergie

Vydáno: 14.5.2010

Konzumace sóji nezvyšuje riziko senzibilizace na buráky

Počty osob s alergií na buráky narůstají a pozorované reakce jsou velmi často ty nejzávažnější – anafylaxe.

Lékaři hledají příčiny tohoto jevu a také možnosti prevence. V nedávno publikované studii Lack a spol. ukázali, že požívání sójového mléka v prvních 2 letech života zvyšuje riziko rozvoje alergie na buráky. Vysvětlují to tím, že sója má některé antigeny, které jsou shodné s antigeny buráků.

Proti tomuto nálezu ale naopak hovoří nízký výskyt alergie na sóju u pacientů s alergií na buráky. Vysvětlení pro nálezy Lacka a spol. by mohlo být také jiné. Rodiče dětí, které mají již v útlém věku projevy alergie, spontánně provádějí u svých dětí řadu dietních opatření. Tato opatření jsou často neopodstatněná, ale mnohdy velmi striktní a mohou mít i negativní zdravotní následky.

Australští lékaři provedli studii cíleně zaměřenou na vztah konzumace sóji a alergie na buráky. Studie se zúčastnilo 620 dětí, které měly zvýšené riziko rozvoje alergie. Děti byly od narození rozděleny do 3 skupin podle výživy podávané po odstavení. Třetina dětí dostávala po odstavení formuli na bázi kravského mléka, třetina částečně hydrolyzovanou formuli z kravského mléka a třetina mléko sójové.

V 6 měsících, 1 roce a ve 2 letech byly dětem provedeny kožní prick testy na kravské mléko, vejce a buráky. Senzibilizace na buráky byla častěji prokázána u pacientů, kteří byli živeni sójovým mlékem. Sójovým mlékem byli ale živeni většinou ti, kteří měli sourozence s alergií na mléko nebo byli sami alergičtí na mléko. Po statistickém zpracování této skutečnosti se ukázalo, že konzumace sóji nezvyšuje riziko senzibilizace na buráky.

Rozvoj alergie na buráky tedy není závislý na konzumaci sóji. Vztah konzumace sóji a alergie na buráky není příčinný. Sóju dostávají častěji děti, které mají alergii (nebo riziko alergie) na kravské mléko. Po vzetí této informace v úvahu pro statistické zpracování není vztah mezi alergií na buráky a konzumací sóji prokazatelný. Omezení požívání sóji tedy nemůže sloužit jako preventivní opatření proti alergii na buráky.

(van)

Zdroj: Koplin J., J Allergy Clin Immunol, 2008, 121, 1455–59

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     0/5, hodnoceno 0x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Anafylaxe po želatinových čípcích

Želatina může vyvolávat alergické reakce, včetně těch nejzávažnějších. Jejich riziko je větší u pacientů s potravinovými alergiemi. K senzibilizaci může dojít i po podání některých očkovacích látek a také mnoho léků obsahuje želatinu.

Vliv parazitárních onemocnění na alergie

Epidemiologické a experimentální údaje ukazují, že by parazitární infekce mohly mít určitý projektivní vliv na rozvoj alergií. Je při nich totiž indukována tvorba protialergicky působících regulačních lymfocytů a cytokinů, jako je IL-10.

Účinnost čtyřnásobně vyššího dávkování levocetirizinu a deslotratadinu u obtížně léčitelné kopřivky

Chronická kopřivka je definována jako denně se vyskytující příznaky kopřivky po dobu minimálně 6 týdnů. Není to onemocnění ohrožující život, ale značně zhoršuje jeho kvalitu. V tomto ohledu je srovnatelné s těžkou ischemickou chorobou srdeční a je horší než respirační alergie.



Všechny novinky