#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kontaktní alergie může zesilovat protinádorovou ochranu těla

9. 10. 2011

Kontaktní alergie je běžná porucha. Odhaduje se, že asi 20 % populace obecně je alergických na jednu nebo více látek, které tvoří základ evropského "patch test" panelu.

Výsledky studií již v minulosti naznačily, že mezi zhoubnými nádorovými onemocněními a alergiemi existuje určitý vztah. Jak se později ukázalo, tato spojitost má ve většině případů inverzní charakter, což podporuje teorii, že alergici mají zesílený protinádorový imunitní dozor.

Vztah mezi zhoubným nádorovým onemocněním a alergií I. typu byl popsán v řadě studií, ale pouze málo prací se zaměřilo na souvislost mezi rakovinou a alergií IV. typu (kontaktní alergií).

Výzkum dánského týmu byl realizován propojením záznamů dvou různých databází: registru pacientů trpících dermatitidou, kteří byli testováni na kontaktní alergie, a celostátního registru pacientů s nádorovým onemocněním (the Danish Cancer Register). Výsledné vztahy byly hodnoceny pomocí logistické regresní analýzy.

U obou pohlaví byl objeven inverzní vztah mezi kontaktní alergií a nemelanomovým karcinomem kůže a karcinomem prsu. Inverzní trend pro zhoubné nádory mozku byl zjištěn u žen trpících kontaktní alergií. Dále byl popsán naopak pozitivní vztah mezi kontaktní alergií a karcinomem močového měchýře.

Existence inverzního vztahu mezi zhoubným nádorovým onemocněním a alergií podporuje hypotézu „imunitního dozoru“ neboli immunosurveillance. To znamená, že alergici mají v důsledku aktivovaného imunitního systému menší pravděpodobnost, že onemocní zhoubným nádorovým onemocněním. Pozitivní souvislost s karcinomem močového měchýře by mohla být způsobena hromaděním chemických metabolitů v močovém měchýři.

Tato studie je průzkumná, pro vyvození konkrétních závěrů bude třeba provést na tomto poli další výzkum.

(mzm)

zdroj: Engkilde K, Thyssen JP, Menné T, Johansen J. Association between cancer and contact allergy: a linkage study. BMJ Open Jul 11 2011; doi:10.1136/bmjopen-2011-000084



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#