#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinické užívání cetirizinu v léčbě alergické rýmy

10. 10. 2015

Alergická rinitida je časté chronické respirační onemocnění charakterizované převážně nosními a očními symptomy (kýchání, vodnatý výtok z nosu, zduření nosní sliznice, svědění nosu a očí, slzení, zarudnutí očí). Uvedené příznaky nejsou život ohrožující, ale významně snižují jeho kvalitu. K léčbě alergické rinitidy a konjunktivitidy se v současnosti doporučují jako lék 1. volby orální antihistaminika 2. generace (SGAH) a intranazální steroidy, které zmírňují průběh tohoto onemocnění.

Cetirizin

Cetirizin patří mezi první antihistaminika ze skupiny SGAH, která selektivně inhibují H1 receptor, aniž by docházelo k útlumu centrálního nervového systému. Jedná se o nejstudovanější lék v této indikaci a jedno z nejúčinnějších dostupných antihistaminik. Cetirizin je celosvětově předepisován pacientům s alergickou rinitidou a ukazuje se, že je nejen vysoce účinný, ale také dobře tolerovaný jak dětskými, tak adolescentními a dospělými pacienty.

Cíl studie

Kolektiv autorů z oddělení otolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Tongren nemocnice v Pekingu se rozhodl prozkoumat dostupná data o klinickém užívání cetirizinu za 25 let jeho existence a porovnat tyto údaje s výsledky ostatních SGAH uplatňujících se v léčbě alergické rinitidy.

Metodika a výsledky

Data byla získána z databáze PubMed a dalších významných zdrojů publikovaných v angličtině. Na základě srovnání těchto dat autoři dospěli k závěru, že cetirizin má oproti ostatním antihistaminikům 2. generace všeobecně příznivější farmakologický profil, je lépe tolerován a je minimálně stejně nebo více účinný v potlačení nosních a očních symptomů, čímž zlepšuje kvalitu života pacientů s alergickou rinitidou. Navíc se ukázalo, že většina klinických studií zkoumajících efekt SGAH u pacientů s alergickou rinitidou využívala cetirizin jako hlavní srovnávací přípravek (komparátor) s aktivní látkou.

Závěry

Jak ukázala literární data, cetirizin se běžně využívá jako aktivní komparátor ve studiích porovnávajících klinickou účinnost jednotlivých farmak u pacientů s alergickou rinitidou a mohl by představovat vhodný testovací přípravek / zlatý standard pro hodnocení bezpečnosti a účinnosti nové farmakoterapie v této oblasti.

(ask)

Zdroj: Zhang L., Cheng L., Hong J. The clinical use of cetirizine in the treatment of allergic rhinitis. Pharmacology 2013; 92 (1–2): 14–25.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#