#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jsou dětští astmatici náchylnější k onemocnění angínou?

25. 11. 2009

Astma patří k nejčastějším chronickým nemocem. Ve Spojených státech amerických jím trpí 30 miliónů lidí, celosvětově 300 miliónů. S astmatem se druží i další onemocnění, jako jsou alergická rýma a ekzém.

Astma patří k nejčastějším chronickým nemocem. Ve Spojených státech amerických jím trpí 30 miliónů lidí, celosvětově 300 miliónů. S astmatem se druží i další onemocnění, jako jsou alergická rýma a ekzém. Nedávno bylo v odborné literatuře uveřejněno pozorování, že pacienti trpící astmatem mají v porovnání se zdravými jedinci vyšší riziko invazivního pneumokokového onemocnění.

Pneumokok je nejčastějším vyvolavatelem zápalu plic, při průniku do krevního oběhu může vyvolat i celkové onemocnění – otravu krve (sepsi) – nebo může být infekce zanesena do mozkových blan, kloubů i dalších orgánů. Taková onemocnění jsou velmi závažná i při léčbě antibiotiky a dalšími moderními léčebnými prostředky.

V Americe byli proto astmatici zařazeni do rizikové skupiny pro tato onemocnění a je jim doporučováno očkování proti pneumokoku. Přesná příčina tohoto stavu však není dosud známa. Jak jsou na tom astmatici s náchylností k onemocněním vyvolaným bakteriemi příbuznými pneumokokům? Mají vyšší náchylnost také ke streptokokové angíně?

Tuto otázku ve své studii řešili američtí lékaři. Zkoumali 327 dětí ve věku do 18 let. Zpětně hodnotili jejich lékařské záznamy za celý život a soustředili se především na diagnózu astmatu a průkaz infekce pyogenním streptokokem, který je vyvolavatelem angíny. 35 % dětí ze sledované skupiny mělo astma. Riziko streptokokového onemocnění bylo u astmatiků 1,4× vyšší než u neastmatických dětí. Vysvětlení tohoto jevu zatím chybí. Je pravděpodobné, že dědičná vloha k astmatu způsobuje i vyšší vnímavost k některým infekcím. Přesnější vysvětlení však přinesou teprve další studie na toto téma.

(van)

Zdroj: Frey D., Allergy Astma Proc, 30, 2009, 540–545



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#