#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Je možné předcházet hospitalizaci dětí pro astma?

8. 7. 2010

Hvízdavé bronchitidy jsou v kojeneckém, batolecím a dětském věku velmi časté. Patří k nejčastějším příčinám ošetření na pohotovosti a přijetí do nemocnice.

Hvízdavé bronchitidy jsou v kojeneckém, batolecím a dětském věku velmi časté. Patří k nejčastějším příčinám ošetření na pohotovosti a přijetí do nemocnice. U norských dětí je astma ve věku 10 let diagnostikováno u 20 % dětí, což je dvojnásobný počet oproti minulým deseti rokům.

Dětské astma tak je významným zdravotním problémem a jeho včasná léčba je prevencí akutních stavů s nutností hospitalizace. Nejvíce akutních ošetření a hospitalizací pro astma je ve věku do 4 let. Celkem 15–54 procentům těchto hospitalizací přitom lze správnou a včasnou léčbou zabránit.

V Jižním Rogalandu v Norsku pozorovali v posledních letech lékaři nárůst hospitalizací pro astma u dětí do 3 let. Zkoumali proto příčiny tohoto jevu. Doporučená záchranná léčba, kterou by měli podat rodiče při zhoršení stavu dítěte, byla podána pouze 33 procentům pacientů, kteří byli pro akutní exacerbaci hospitalizováni. Inhalační steroidy mělo před přijetím předepsáno 43 % pacientů a úlevovou léčbu beta-2-mimetiky 74 % pacientů. Rodiče hospitalizovaných pacientů velmi často kouřili.

Příčinu vysokého počtu hospitalizací pro akutní astma u malých dětí vidí autoři jednak v nedostatečné domácí i lékařské předhospitalizační léčbě, ale také v nedostatečné péči o prostředí, ve kterém astmatik pobývá. Zejména kouření a chování domácích zvířat, na které má pacient alergii, patří k prokazatelným a odstranitelným rizikovým faktorům.

Léčba inhalačními kortikosteroidy patří k prvním léčebným možnostem dětského astmatu. Jejich použití v nízkých dávkách je doporučováno i u závažnějších stavů opakované bronchiální obstrukce i přesto, že diagnóza astmatu není zatím potvrzená. Přínos této léčby je větší než její negativa. S nárůstem podávání inhalačních kortikosteroidů poklesly počty hospitalizací pro astma.

(van)

Zdroj: Reindal L. J of Asthma 2006;43:801–806.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#