#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Inverzní vztah mezi roztroušenou sklerózou a alergickými respiračními onemocněními

7. 5. 2009

Význam vyvážené Th1 a Th2 aktivity imunitního systému není stále jasný. Dosud panuje zjednodušený názor, že Th1 lymfocyty řídí buněčnou imunitu a Th2 lymfocyty imunitu protilátkovou.

Převaha Th 1 cytokinů může vést k autoimunitně, převaha Th2 cytokinů k alergii. Z toho by vyplývalo, že alergie jsou určitou ochranou před autoimunitou.

V poslední době se však ukazuje, že tato hypotéza je příliš zjednodušená. Byl objeven nový subtyp Th lymfocytů nazvaný Th17, který tvoří interleukin 17 a reguluje jak Th1, tak Th2 lymfocyty. Při poruše této signalizace jsou pacienti náchylní jak k alergiím, tak k autoimunitně. Výskyt alergií u pacientů s autoimunitami by proto měl být stejný nebo vyšší než u běžné populace.

Italští vědci vyšetřili 200 pacientů s roztroušenou sklerózou, která je autoimunitním onemocněním, a 200 náhodně vybraných kontrolních osob. Zkoumali u všech výskyt alergie. Pacienti vyplnili standardizovaný dotazník zaměřený na astma, alergickou rýmu a další typy alergických onemocnění. Po statistickém zhodnocení a vyloučení všech skutečností s možným ovlivněním výsledku (kouření, nemocnost infekcemi, domácí prostředí) vyšlo najevo, že pacienti s roztroušenou sklerózou mají méně alergií než kontrolní skupina, a pokud alergií přece jen trpí, je její průběh mírnější.

Studie tedy prokázala ochranný vliv alergií proti roztroušené skleróze, a potvrdila tak zjednodušenou hypotézu o rovnováze Th1/Th2 lymfocytů. Úloha nově objevených Th17 lymfocytů ale tímto výsledkem vyloučena není, studie nebyla zaměřena na jejich zkoumání.

(van)

Zdroj: Bergamaschi R., a spol. Neurol Sci 2009;30:115–118. DOI 10.1007/s10072-009-0036-8.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#