#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Intranazální kortikosteroidy v léčbě akutní sinusitidy

22. 7. 2012

Metaanalýza placebem kontrolovaných studií hodnotila účinnost intranazálně podávaných kortikosteroidů u akutní sinusitidy u dětí i dospělých. Ukázala nepříliš významný přínos, který byl ovšem větší při 3týdenním podávání léčby a při vyšších dávkách intranazálních kortikosteroidů.

Akutní sinusitida je častou diagnózou v ambulantní praxi. Často je léčena antibiotiky, i když přínos této léčby nebyl přesvědčivě prokázán. Britští autoři se pokusili pomocí metaanalýzy publikovaných studií zhodnotit potenciální přínos intranazálně podávaných kortikosteroidů v této indikaci.

Provedli průzkum databází MEDLINE, EMBASE a CENTRAL k únoru 2011. Do metaanalýzy zařadili 6 studií, které porovnávaly intranazální kortikosteroidy s placebem u dětí a dospělých, kteří měli projevy a příznaky akutní sinusitidy nebo rinosinusitidy v ambulantní péči. Celkem se jednalo o 2 495 pacientů, přičemž v 5 studiích byla spolu s kortikosteroidy nebo placebem podávána antibiotika.

Intranazální kortikosteroidy vedly ke statisticky významnému, i když malému zvýšení počtu pacientů se zmírněním nebo vymizením příznaků mezi 14. a 21. dnem léčby. Největšího zmírnění bylo dosaženo u bolesti v obličejové oblasti a nosní kongesce. Významné zmírnění příznaků bylo zjištěno po 21 dnech léčby, nikoliv však po 14 dnech léčby. Analýza studií s různými dávkami mometazonu ukázala na dávce závislé zmírnění příznaků.

Podle výsledků této metaanalýzy může vést podávání intranazálních kortikosteroidů ke zmírnění projevů a příznaků akutní sinusitidy v ambulantní praxi, zejména při podávání vyšších dávek po dobu 3 týdnů. Je ovšem třeba zhodnotit přínos této léčby i u pacientů bez současné antibiotické léčby.

(zza)

Zdroj: Hayward G. et al. Intranasal corticosteroids in management of acute sinusitis: a systematic review and meta-analysis. Ann Fam Med. 2012 May; 10 (3): 241–9; doi: 10.1370/afm.1338



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#