#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hodnocení bezpečnosti desloratadinu u alergické rýmy

20. 8. 2015

Průzkum databáze MEDLINE a analýza vyhledaných studií ukázaly, že desloratadin je v léčbě alergické rýmy dobře snášený, nemá účinky na CNS ani na kardiovaskulární systém a vykazuje minimum lékových interakcí.

Desloratadin je perorální nesedativní tricyklické antihistaminikum s dlouhodobým účinkem, které je řazeno do skupiny antihistaminik s imunomodulačním účinkem. Desloratadin je biologicky aktivní metabolit loratadinu, který vedle antihistaminového působení vykazuje řadu dalších antialergických a imunomodulačních efektů. Je indikován k léčbě alergických onemocnění včetně alergické rýmy.

V databázi MEDLINE byly autory článku vyhledány preklinické a klinické studie týkající se desloratadinu. Tyto informace byly doplněny dalšími daty získanými z online zdrojů. Vyhledávání studií bylo zaměřeno na hodnocení bezpečnostního profilu desloratadinu.

Podle výsledků analýzy je bezpečnostní profil desloratadinu stejný jako u jiných antihistaminik druhé generace. Desloratadin je vysoce selektivní pro histaminové H1 receptory, neprochází přes hematoencefalickou bariéru a má minimální nežádoucí účinky. Má jen velmi nízkou míru sedace a nevyvolává ospalost. Má lepší bezpečnostní profil a snášenlivost než antihistaminika první generace. Nesmí ho užívat pouze lidé přecitlivělí na desloratadin, mladší 12 let a se závažnou ledvinovou nedostatečností. Desloratadin nevykazuje žádné významnější interakce, není ovlivněn konzumací alkoholu.

Závěrem autoři článku shrnují, že desloratadin je dobře tolerován a rovněž neovlivňuje funkce a činnost centrálního nervového systému nebo kardiovaskulární systém.

(tda)

Zdroj: González-Núñez V., Valero A., Mullol J. Safety evaluation of desloratadine in allergic rhinitis. Expert Opin Drug Saf. 2013 May; 12 (3): 445–53.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#