#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Farmakologický profil desloratadinu

25. 6. 2007

Desloratadin je antihistaminikum III. generace. Je určen k léčbě onemocnění, jako jsou alergická rýma a kopřivka. Jeho farmakologický profil je velmi příznivý a jeho vazba k H1 receptoru je vysoce selektivní a velmi silná.

Ve srovnání s chlorfenaminem, hydroxyzinem, mizolastinem, terfenadinem, cetirizinem, ebastinem, loratadinem a fexofenadinem je jeho vazba na H1 receptor nejsilnější. Má minimální afinitu k muskarinovým a H2 receptorům. Poločas účinku je 21–24 hodin, což dovoluje dávkovat 1x denně. Není potřeba redukovat jeho dávky ani při selhání ledvin a jater.

Farmakodynamika není ovlivněna současně požitou potravou. Ani grapefruitový džus, který interferuje s absorpcí řady léků a je metabolizován cytochromem P450, neovlivňuje hladiny desloratadinu. Rovněž nebyly zaznamenány žádné rozdíly v účinnosti mezi jednotlivými etniky ani mezi muži a ženami. Neproniká hematoencefalickou bariérou a v testech bdělosti a latence odpovědi je srovnatelný s placebem. Desloratadin je nesedativní a nemá antimuskarinové ani anticholinergní účinky.

Zvláštní pozornost byla při jeho testování věnována kombinacím s dalšími léky, inhibitory cytochromu P450 ketokonazolem nebo erytromycinem. Při současném podávání nedochází ke klinicky významné akumulaci desloratadinu. Při vysokém dávkování (45mg/den) po dobu deseti dní nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky, přestože byla hladina léku v plazmě trvale zvýšená.

Ani při vysokých dávkách a v kombinaci s ketokonazolem nebo erytromycinem nebylo prokázáno žádné ovlivnění korigovaného intervalu QT (QTc). Mutace draslíkových kanálů jsou podkladem syndromu vrozeného prodloužení QT intervalu. V preklinických studiích bylo prokázáno, že desloratadin ani ve vysokých dávkách s těmito kanály neinterferuje nebo jinak neovlivňuje vodivost myokardu.

Kromě blokády H1 receptorů má desloratadin také inhibiční účinky na tvorbu prozánětlivých působků alergické reakce, jako jsou leukotrieny a prostaglandiny a některé interleukiny (například IL-8). Desloratadin spojuje v jedné molekule unikátní vlastnosti silného a selektivního H1 antihistaminika bez vedlejších účinků, jako je kardiotoxicita a sedace, navíc s aditivním protizánětlivým působením.

(van)

Zdroj: Henz BM. Allergy 2001;56.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#