#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Expozice kočičímu alergenu při letecké dopravě

23. 7. 2010

V průmyslově vyspělých zemích trpí až 10 % populace alergií na zvířata. Kočičí alergen Fel d1 je jedním z nejčastějších vyvolavatelů exacerbace astmatu a zhoršuje i další alergická onemocnění, jako je atopický ekzém. Otok sliznic respiračního traktu může být příčinou i závažné dušnosti a nutnosti urgentního lékařského ošetření.

Reakce může být vyvolána i pouhou přítomností zvířete ve stejném uzavřeném prostoru bez přímého kontaktu. K tomu dochází i při transportu zvířat v kabině letadla. Většina leteckých společností povoluje přepravu koček v uzavřených transportních přepravkách, které mají otevřené průduchy pro vzduch. Z největších přepravců to neumožňují pouze Ryanair a China Southern Airlines.

Některé společnosti počet koček na palubě omezují, u jiných to není uvedeno nebo je povolena jedna kočka na pasažéra. Kanadské aerolinie udávají, že kočky jsou přepravovány v 25 % jejich letů. Množství kočičího alergenu v uzavřeném prostoru letadla může dosáhnout velmi vysokých hodnot. Alergický pacient nemá v této situaci při obtížích možnost úniku.

Dokonce ani když není kočka na palubě, je alergen přítomný, protože snadno ulpívá na předmětech a zejména z čalounění sedadel se obtížně odstraňuje. Je přítomen i v šatech a vlasech chovatelů koček a šíří se odtud do okolí. Při výzkumu výskytu Fel d1 v novozélandských domácích linkových letadlech lékaři prokázali jeho přítomnost ve 100 % vzorků, a to v dostatečné koncentraci, která již může vyvolat alergické reakce.

V lékařské literatuře je zatím jen málo záznamů o reakcích na zvířata během letů. Společnost MedAir, která telefonicky řeší zdravotní problémy během letů (více než 17 000 dotazů za rok z více než 80 aerolinií), uvádí v letech 2008–2009 celkem 22 zdravotních problémů v souvislosti s transportem zvířat, z nichž 16 se týkalo alergie na zvíře.

Pro pacienty se závažnou alergií na kočky je nutné s výskytem alergenu v letadle počítat a mít u sebe stále i v letadle pohotovostní léky. Lékaři, kteří o takové pacienty pečují, by je před plánovanou cestou měli na možné riziko upozornit.

(van)

Zdroj: Möhrenschlager et al.: Possible in-cabin exposure to cat allergen: a 2010 airline survey on live animal transport and a review of literature. Allergy 2010. Publikováno on-line před tiskem dne 14. června 2010; doi: 10.1111/j.1398-9995.2010.02400.x



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#