#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Elektronický detektor rozezná dech astmatika

20. 2. 2008

Elektronický "nos", tedy detektor těkavých organických sloučenin ve vydechovaném vzduchu, je schopen rozlišit dech astmatika od dechu zdravého člověka.

Elektronický "nos", tedy detektor těkavých organických sloučenin ve vydechovaném vzduchu, je schopen rozlišit dech astmatika od dechu zdravého člověka. Vyplývá to ze studie publikované nizozemskými vědci v odborném časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Těkavé organické sloučeniny (volatile organic compounds – VOC) se vykytují v počtu tisíců ve vydechovaném vzduchu. Mohou přitom sloužit jako biomarkery různých plicních chorob včetně astmatu a nádorových onemocnění. Lékaři pod vedením doktora Petera Sterka z Amsterdamské univerzity se zaměřili na možnosti detekce astmatu.

Na dvou skupinách astmatických pacientů (10 mladých a 10 starších s těžkým astmatem) a dvou skupinách věkově odpovídajících zdravých subjektů lékaři testovali schopnost zařízení poznat podle vzorce vydechovaných VOC astma. Přístroj rozlišoval mezi mladými astmatiky a kontrolními subjekty se stoprocentní přesností. Přesnosti 90 % dosahoval při odlišení dechu pacientů s těžkým astmatem od dechu starších zdravých subjektů. Rozlišení mírného a těžkého astmatu bylo méně účinné.

Závěrem textu autoři píší, že pokud se toto zařízení osvědčí, mohlo by být lehkou neinvazivní metodou pro diagnostiku astmatu, která navíc pacienta nijak nezatěžuje. Jejich studie přispívá k narůstajícímu objemu důkazů o tom, že detektory těkavých organických sloučenin jsou pro použití v medicíně vhodné a dostatečně citlivé.

J Allergy Clin Immunol 2007;120:856–862.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#