#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efektivita nákladů nazálního spreje s mometazonfuroátem v terapii akutní rinosinusitidy

1. 11. 2012

Akutní rinosinusitida je v současné době již běžným onemocněním s pořád vzrůstající incidencí. Tento fakt však následně vede k nárůstu nákladů spojených se zdravotní péčí, a to jak u jednotlivců, tak i v celé společnosti. V léčbě akutní rinosinusitidy je použití antibiotik velice časté, vzrůstající míra bakteriální rezistence je však pádným argumentem pro omezení jejich nadměrného používání.

Akutní rinosinusitida je v současné době již běžným onemocněním s pořád vzrůstající incidencí. Tento fakt však následně vede k nárůstu nákladů spojených se zdravotní péčí, a to jak u jednotlivců, tak i v celé společnosti. V léčbě akutní rinosinusitidy je použití antibiotik velice časté, vzrůstající míra bakteriální rezistence je však pádným argumentem pro omezení jejich nadměrného používání. Švédští lékaři se proto pokusili zhodnotit efektivitu nákladů nazálního spreje s mometazonfuroátem (MFNS) oproti terapii amoxicilinem nebo samoléčbou u mírné až středně závažné rinosinusitidy ve švédské populaci.

S cílem objasnit náklady a se zdravím spojenou kvalitu života v průběhu 15denní lhůty byl vytvořen model efektivity nákladů. Akutní rinosinusitida byla hodnocena na základě změn skóre hlavních příznaků (Major Symptom Score). Data týkající se účinnosti byla získána z randomizované klinické studie. Zmiňovaný model měl tři léčebná ramena. Ramenu A odpovídalo MFNS v dávce 200 µg 2× denně, ramenu B amoxicilin v dávce 500 mg 3× denně a ramenu C placebo. Informace týkající se využití zdrojů a kvality života pak byly získány z recentní observační studie.

Na základě analýzy bylo zjištěno, že terapie MFNS v dávce 200 µg 2× denně vedla ve srovnání s amoxicilinem v dávce 500 mg 3× denně a samoléčbou k poklesu nákladů a zlepšení kvality života.

(mik)

Zdroj: Svensson J. et al. Cost-effectiveness of mometasone furoate nasal spray in the treatment of acute rhinosinusitis. Prim Care Respir J. 2012 Sep 21; pii: pcrj-2012-05-0082; doi: 10.4104/pcrj.2012.00085



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#