#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dlouhodobé sledování dětí užívajících topické intranazální steroidy pro hypertrofickou adenoidní vegetaci

20. 7. 2008

V minulosti bylo dosaženo povzbudivých krátkodobých výsledků u dětí s hypertrofickou adenoidní vegetací podáváním intranazálního steroidu. Dosud ale chybí údaje o dlouhodobém účinku takovéto léčby.

Autoři popisované studie hodnotili účinek podávání vodního spreje s obsahem mometazon furoátu dětem s hypertrofickou adenoidní vegetací v dlouhodobé udržovací léčbě. Studie se zúčastnily děti s hypertrofickou adenoidní vegetací již úspěšně léčené mometazon furoátem po dobu 4 měsíců. Děti byly po vstupu do studie dále sledovány po dobu 28 měsíců.

Podle trvání léčby a eventuálního chirurgického výkonu (adenotomie) byli účastníci studie rozděleni do tří skupin. Ve skupině A byly děti, které spontánně ukončily léčbu a podstoupily adenotomii, ve skupině B děti, které v léčbě pokračovaly, ale podstoupily adenotomii a ve skupině C děti, které pokračovaly v léčbě a nepodstoupily chirurgický výkon.

Po léčbě byl porovnáván klinický a endoskopický nález s nálezem po prvních čtyřech měsících léčby. Šest pacientů (skupina A) ukončilo léčbu a podstoupilo adenotomii. Příznaky i obstrukce choan se u této skupiny zhoršily v porovnání se stavem po čtyřech měsících léčby.

Tři pacienti (skupina B) podstoupili adenotomii kvůli opakovaným otitidám nebo sekretorické otitidě, ale zůstali na léčbě mometazonem. Příznaky a velikost adenoidní vegetace u nich zůstaly nezměněny v porovnání se stavem po čtyřměsíční léčbě.

Dvanáct pacientů zůstalo pouze na léčbě mometazonem, adenotomie u nich provedena nebyla (skupina C). Příznaky a obstrukce choan se u nich zlepšily v porovnání se stavem po úvodních 4 měsících léčby.

Uvedená studie jako první hodnotí dlouhodobé výsledky léčby nosním sprejem obsahujícím mometazon furoát u hypertrofické adenoidní vegetace. Dobrovolné ukončení léčby vede k chirurgickému výkonu, zatímco pravidelná dlouhodobá léčba má uspokojivé výsledky i bez chirurgické intervence.

(van)

Zdroj: Berlucchi M, a spol. Int J Pediatric Otorhinolaryngol doi:10.1016/j. ijporl.2008.04.001



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#