#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dlouhodobá prognóza dětí s příznaky astmatu v předškolním věku

1. 12. 2009

U mnoha předškolních dětí, které mají příznaky podobné astmatu, se v tomto útlém věku nedá rozhodnout, zda se o astma skutečně jedná, nebo zda jsou jejich obtíže pouze přechodným jevem.

U mnoha předškolních dětí, které mají příznaky podobné astmatu, se v tomto útlém věku nedá rozhodnout, zda se o astma skutečně jedná, nebo zda jsou jejich obtíže pouze přechodným jevem. Funkční vyšetření plic – spirometrie – je u nich většinou ještě vzhledem k věku neproveditelné, a tak se hledají další ukazatele, které by diagnózu pomohly upřesnit.

Již v minulosti bylo identifikováno několik takových faktorů. Jsou to atopie v rodině, atopický ekzém u pacienta, hvízdavé bronchitidy, jejich vyšší četnost a hvízdání po námaze. Nizozemští lékaři se pokusili nalézt další faktory, které pomáhají určit, zda se u dítěte s první epizodou hvízdavé dušnosti ve věku 0 až 4 let v dalším průběhu rozvine astma. Využili údaje z rozsáhlé studie o prevenci a výskytu astmatu a alergie na roztoče (PIAMA).

Celkem 3 963 dětí bylo sledováno od narození do 8 let věku. U dětí, které měly ve věku 0–4 let obtíže podobné astmatu, autoři vybrali kombinaci příznaků, které nejlépe předpovídají astma v 7 a 8 letech. 11 % dětí, které ve věku 0–4 měly hvízdavou bronchitidu, mělo v 7–8 letech astma. Faktory, které svědčily pro rozvoj astmatu, byly ohodnoceny podle závažnosti.

Byly to mužské pohlaví (4,6), porod po termínu (7,3), nižší vzdělání rodičů (4,2), inhalační léčba u rodičů (7,7), hvízdání 1–3× do roka (4,2), více než 4× do roka (9,1), hvízdání nebo dušnost v době mimo infekci (7,1), prodělané infekce dýchacích cest 1–2× do roka (4,6), třikrát a vícekrát do roka (6,9), ekzém diagnostikovaný lékařem (8,2). Z těchto ukazatelů vytvořili autoři skórovací systém.

Propočet tohoto skóre, které se skládá ze snadno dostupných informací, pomáhá zpřesnit prognózu astmatu u 0- až 4letých dětí s první hvízdavou dušností.

(van)

Zdroj: Caudri a spol, JACI, 2009, 124, 903–910



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#