#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dlouhodobá intermitentní léčba chronického ekzému rukou mometazon furoátem

22. 10. 2008

Ekzém na rukou se vyskytuje u přibližně 5 % dospělých lidí s dvojnásobnou převahou žen. Většinou se jedná o chronické onemocnění, velmi často profesionální. Ideální léčbou je zjistit vyvolávající alergen a potom se mu vyhýbat. Bohužel to však vždy není možné. Dalších léčebných možností je celá řada. Nejčastěji to jsou na kůži podávané kortikoidy, ultrafialové B a A záření a chemoterapie.

Zkušenosti s dlouhodobým podáváním kortikoidů na kůži při chronickém ekzému na rukou nejsou velké. Autoři studie srovnávali účinnost dvou odlišných způsobů léčby mometazon furoátem mastným krémem.

Studie se zúčastnilo 120 pacientů s chronickým ekzémem rukou. Byli nejprve denně léčeni mastným krémem s mometazon furoátem, dokud nedošlo ke zlepšení, nejdéle po dobu devíti týdnů. Ti, u kterých došlo ke zlepšení, byli v udržovací fázi léčby rozděleni do tří skupin. Skupina A používala mast s mometazon furoátem po dalších 36 týdnů každou neděli, úterý a čtvrtek, v další skupině B byli pacienti léčení v sobotu a v neděli a pacienti ve skupině C nebyli dále mometazonem léčeni vůbec.

Pokud došlo k relapsu onemocnění, používali pacienti mometazon furoát denně po dobu tří týdnů a více. U 50 pacientů z celkového počtu 106 došlo při relapsu ke zlepšení po třítýdenním používání, 29 pacientů potřebovalo při relapsu ke zlepšení denní léčbu po dobu šesti týdnů a 27 pacientů potřebovalo dokonce devítitýdenní léčbu relapsu. K relapsu nedošlo u 83 % pacientů ze skupiny A, u 68 % ze skupiny B a u 26 % ze skupiny C. Vedlejší účinky léčby byly zanedbatelné.

Autoři studie výsledky uzavírají konstatováním, že dlouhodobá intermitentní léčba mometazon furoátem mastným krémem je účinná a bezpečná.

(van)

Zdroj: Veien NK. British Journal of Dermatology 1999;140:882-886.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#