#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dětská obezita jako taková není spojena s vyšší zánětlivou aktivitou v dýchacích cestách

25. 5. 2009

U dětí a adolescentů s nadváhou, kteří nemají respirační obtíže spojené se spánkem, není přítomna v dýchacích cestách vyšší zánětlivá aktivita. Vyplývá to z textu autorů z fakultní nemocnice v belgických Antverpách, který byl publikován v prosincovém vydání odborného časopisu Chest.

Autoři chtěli ověřit nebo vyloučit předpoklad, že obezita u dětí souvisí se zánětlivou dispozicí dýchacích cest, která vede k rozvoji astmatu. Pomocí polysomnografického vyšetření a stanovení hodnot vydechovaného NO hodnotili spánkové respirační obtíže a míru zánětu dýchacích cest u celkem 48 dětí.

Celkem 7 dětí ve skupině mělo nadváhu a v noci chrápalo vždy nebo velmi často a 11 dětí mělo nadváhu a syndrom spánkové apnoe. Dalších 17 dětí mělo nadváhu a při vyšetření ve spánkové laboratoři nebyla odhalena žádná patologie. Přesně 13 kontrolních subjektů nadváhu vůbec nemělo.

Při analýze dat po eliminaci věkového faktoru bylo zjištěno, že koncentrace NO ve vydechovaném vzduchu byla významně vyšší u chrápajících dětí a trochu vyšší u dětí se syndromem spánkové apnoe. Naopak při srovnání vydechovaných koncentrací u dětí s nadváhou a dětí s normální hmotností hodnoty u obézních nebyly zvýšeny. Hodnota BMI neměla s koncentrací vydechovaného NO žádnou spojitost.

Z výsledků studie vyplývá, že u dětí nelze vyšší zánětlivou aktivitu v dýchacích cestách spojovat s obezitou. Je nutné hledat jiné faktory, které jsou zodpovědné za rozvoj astmatu u obézních dětských pacientů. (jin)

Zdroj: Chest 2008; 134: 1169–1175.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#