#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Desloratadin v jedné denní dávce zlepšuje kvalitu života pacientů s chronickou idiopatickou kopřivkou

26. 8. 2009

Chronická kopřivka je definována jako kopřivka přetrvávající 6 více týdnů. Je to nepříjemné onemocnění, jehož příčinu se ani po detailním vyšetření často nepodaří zjistit.

Proto je až 75 % případů nazýváno idiopatickými. Choroba postihuje 0,1–3 % populace. Příznaky trvají u více než 20 % pacientů déle než 10 let. Výrazně zhoršují kvalitu života postižených, zejména narušují spánek a způsobují tak trvale zvýšenou únavu.

Zhoršení kvality života postižených je srovnatelné s pacienty trpícími lupénkou nebo ischemickou chorobou srdeční a je větší než u pacientů s akné nebo vitiligem. Nejvíc obtěžujícím příznakem je svědění, které vážně narušuje i spánek. Základním lékem jsou při chronické kopřivce antihistaminika. Jejich účinná dávka je u chronické kopřivky většinou dvojnásobná než v jiných indikacích.

Desloratadin patří k nové generaci antihistaminik. Je to selektivní blokátor H1 receptoru, který neprostupuje hematoencefalickou bariérou, a tak nepůsobí sedativně. Belgičtí lékaři zkoumali účinnost jedenkrát denně podávaného desloratadinu v dávce 5 mg, tedy běžné dávce, u chronické kopřivky. Hodnotili kvalitu života pacientů podle standardizovaného dotazníku. Studie se zúčastnilo 121 pacientů s chronickou kopřivkou.

Po podávání desloratadinu se zlepšila kvalita života 66 % pacientů již po 7 dnech a dále toto zlepšení pokračovalo u 77 % pacientů i ve 42. dni studie. U 1/3 pacientů došlo k úplnému vymizení příznaků, u 1/10 pacientů neměla léčba žádný efekt. Během studie nebyly pozorovány žádné závažné vedlejší účinky léčby. Nežádoucí účinky udávali pacienti pouze v 18 případech. Byly to nejčastěji bolesti hlavy, nauzea a sucho v ústech.

Léčba desloratadinem v běžné denní dávce je u pacientů s chronickou idiopatickou kopřivkou účinná a bezpečná a výrazně zlepšuje kvalitu jejich života.

(van)

Zdroj: Lachapelle JM a spol. JEADV, 2006, 20, 288–292.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#