#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bromotyrosin v moči − nový ukazatel kontroly astmatu u dětí

16. 9. 2012

Snaha o co nejdokonalejší kontrolu astmatu u dětí stále ztroskotává na ne příliš spolehlivých diagnostických metodách (laboratorní a spirometrické testování). Vědci z Clevelandu se proto rozhodli ověřit potenciál urinárního bromotyrosinu v této indikaci.

Snaha o co nejdokonalejší kontrolu astmatu u dětí stále ztroskotává na ne příliš spolehlivých diagnostických metodách (laboratorní a spirometrické testování). Vědci z Clevelandu se proto rozhodli ověřit potenciál urinárního bromotyrosinu v této indikaci.

Bromotyrosin je neinvazivní ukazatel eozinofily katalyzované proteinové oxidace. Cílem pokusu bylo najít korelaci mezi jeho množstvím v moči a průběhem astmatu u dětí. Dále se vědci zaměřili na možnost predikce budoucích astmatických záchvatů.

Do prospektivní observační studie bylo zařazeno 57 dětských pacientů ve věku 5−21 let. Při kontrole jim lékař odebral moč a provedl spirometrii. Následně stanovil množství oxidu dusnatého (NO) ve vydechovaném vzduchu. Adepti nakonec vyplnili 6bodový test kontroly astmatu. Po 6 týdech byli účastníci telefonicky podrobeni stejnému dotazníku.

Hladiny urinárního bromotyrosinu signifikantně korelovaly s průběhem astmatu u nemocnýc,h a to jak na začátku (R = 0,38, p = 0,004), tak na konci pokusu (R = 0,39, p = 0,008). U dětí s vysokými vstupními hodnotami bromotyrosinu byl 18,1krát častější (95% CI 2,1–153,1, p = 0,0004) výskyt neadekvátně kontrolovaného astmatu a 4krát častěji (95% CI 1,1–14,7, p = 0,03) docházelo k jeho exacerbaci. Ta často vedla k neodkladné návštěvě lékaře a nutnosti perorální či parenterální aplikace kortikosteroidů.

Vědci taktéž zaznamenali, že hladiny vydechovaného NO neodrážely výsledky získané v dotazníku. Stejně tak spirometrie i množství imunoglobulinu E a eozinofilů nedokázaly predikovat budoucí astmatický záchvat.

Z těchto důvodů se urinární bromotyrosin jeví jako jediný, velmi spolehlivý "hlídač" astmatu u dětí.

(msd)

Zdroj: Wedes S. H. et al. Urinary Bromotyrosine Measures Asthma Control and Predicts Asthma Exacerbations in Children. The Journal of Pediatrics. Srpen 2011, (2): 248−55.e1; doi: 10.1016/j.peds.2011.01.029



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#