#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Atopický ekzém u dětí: další škodlivý následek rozvodu rodičů

23. 5. 2007

Rozvoj atopických onemocnění je podmíněn řadou faktorů, mezi které patří i stres. Některé studie prokázaly, že stres zvyšuje riziko alergické senzibilizace, astmatu a atopického ekzému. Pouze málo autorů se však zabývalo vlivem stresujících událostí v útlém dětství na rozvoj atopického ekzému.

Rozvoj atopických onemocnění je podmíněn řadou faktorů, mezi které patří i stres.

Některé studie prokázaly, že stres zvyšuje riziko alergické senzibilizace, astmatu a atopického ekzému. Pouze málo autorů se však zabývalo vlivem stresujících událostí v útlém dětství na rozvoj atopického ekzému.

Studie byla provedena na souboru dětí ze studie LISA, která zkoumá vliv životních podmínek a způsobu chování na imunitní systém. Autoři studie kladli rodičům zúčastněných dětí dotazy na závažné životní události v rodině, jako je těžká nemoc nebo smrt člena rodiny, nezaměstnanost či rozvod rodičů.

Hodnocen byl výskyt atopického ekzému u dětí během celého života a jeho výskyt po závažné události.
Celkem 21 % dětí do 4 let mělo atopický ekzém. Ve věku do dvou let zažilo 8,5 % dětí smrt v rodině, 17,5 % těžké onemocnění člena rodiny, 3,4 % rozvod nebo odloučení rodičů, 2,7 % nezaměstnanost rodiče.

Rozvod nebo odloučení významně zvyšovaly riziko výskytu atopického ekzému během dalších dvou let po události, těžká nemoc nebo smrt ho snižovaly. Nezaměstnanost rodičů následný výskyt ekzému u dětí neovlivnila.
Závěrem studie je, že rozvod či odloučení rodičů a smrt nebo nemoc v rodině významně ovlivňují riziko rozvoje atopického ekzému u dětí.

Snížení rizika ekzému u dětí, které zažily smrt nebo vážnou nemoc člena rodiny je překvapivé a ve studii pro něj nebylo nalezeno vysvětlení. Rozvod rodičů je pro děti vždy stresující, a tak je v tomto případě vysvětlení častějšího ekzému u dětí jednoduché.

(van)

Zdroj: A. Bockelbrink a spol, Allergy 2006.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#