#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Atopický ekzém je spojen s opožděnou protilátkovou odpovědí proti pneumokoku

12. 10. 2009

Devítileté děti s atopickým ekzémem mohou mít sníženou odpověď na očkování polysacharidovou pneumokokovou vakcínou. V situaci, kdy je průběh ekzému závažný a nereaguje na běžnou léčbu, je vždy nutno pomýšlet na poruchu imunity typu Omennova, Wiscott-Aldrichova, Jobova či Nethertonova syndromu nebo na jiný závažný imunodeficit. Jsou to většinou poruchy buněčné imunity se sníženou funkcí T-lymfocytů.

Devítileté děti s atopickým ekzémem mohou mít sníženou odpověď na očkování polysacharidovou pneumokokovou vakcínou. V situaci, kdy je průběh ekzému závažný a nereaguje na běžnou léčbu, je vždy nutno pomýšlet na poruchu imunity typu Omennova, Wiscott-Aldrichova, Jobova či Nethertonova syndromu nebo na jiný závažný imunodeficit. Jsou to většinou poruchy buněčné imunity se sníženou funkcí T-lymfocytů.

Kromě toho byla popsána souvislost těžkého atopického ekzému a deficitu protilátkové imunity ve třídě IgG2. IgG2 protilátky jsou zodpovědné zejména za reaktivitu proti polysacharidovým antigenům, které jsou obsaženy například v povrchovém pouzdru pneumokoků, hemofilů nebo meningokoků. Imunitní odpověď proti těmto antigenům zraje pomalu i u zdravých dětí, kde dosahuje hodnot dospělých až ve školním věku.

Autoři studie sledovali 2 skupiny dětí, které byly očkovány pneumokokovou polysacharidovou vakcínou. Celkem 35 dětí průměrného věku 8,8 roku trpělo závažným atopickým ekzémem, ale nemělo častější infekce dýchacích cest. Kontrolních 36 dětí průměrného věku 6 let mělo opakované infekce dýchacích cest, ale nebyl jim prokázán žádný primární imunodeficit. Všechny děti byly v uvedeném průměrném věku očkovány vakcínou Pneumovax II, což je 23valentní pneumokoková polysacharidová vakcína.

Pouze 17 % dětí s atopickým ekzémem odpovědělo na vakcinaci tvorbou IgG protilátek. V kontrolní skupině to bylo 57 % dětí. Děti se závažným atopickým ekzémem mají i ve věku téměř 9 let sníženou imunitní odpověď proti polysacharidovým antigenům, jako je pneumokokový kapsulární polysacharid. Vývoj této složky imunitní odpovědi je u nich tedy opožděn.

(van)

Zdroj: Arkwright, P.-D. a spol., Clin Exp Immunol, 2000, 122, 16–19.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#