#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Astma způsobené alergií na kambalu u třech pracovníků sádek

16. 12. 2010

Alergie na ryby patří u pracovníků v rybářství mezi poměrně časté alergie. Případ tří dělníků třídících ryby na sádkách popsali ve své práci španělští lékaři.

Alergie na ryby patří u pracovníků v rybářství mezi poměrně časté alergie. Případ tří dělníků třídících ryby na sádkách popsali ve své práci španělští lékaři. Všichni dělníci vykazovali příznaky rinokonjuktivitidy a astmatu, jejich stav dokonce vyžadoval denní užívání kortikosteroidů a bronchodilatancií. Jako vyvolávající alergen se podařilo identifikovat kambalu velkou.

Kambala velká (Psetta maxima) je plochá mořská ryba, která se nejčastěji vyskytuje v severním Atlantiku, v Severním a Baltském moři a ulovena byla i ve Středozemním či Černém moři. Dorůstá délky kolem 80 cm, její maximální délka je kolem jednoho metru. Ve Španělsku se chová od roku 1980 a v současnosti tato země pokrývá 75 % celosvětové produkce.

Kazuistika

Španělští autoři ve své kazuistice popisují případ tří dělníků ve věku 26, 31 a 33 let pracujících na rybí farmě. Všichni dělníci na farmě pracovali již několik let, když se u nich začaly projevovat první příznaky alergické rinokonjunktivitidy a astmatu. U všech se příznaky objevovaly většinou brzo po příchodu na ranní směnu a během dne nabývaly na intenzitě. Naopak o víkendech nebo svátcích si dělníci na žádné obtíže nestěžovali. U dvou dělníků se alergie projevovala na rukou a předloktí, když třídili jednotlivé kambaly podle velikosti. Všichni také uvedli, že čas od času kambaly jedli.

Lékaři u všech třech pracovníků provedli prick testy na různé alergeny od pylů trav až po epitelie domácích zvířat. Stejně tak provedli i orální testy se syrovým i vařeným masem kambaly, tresky, sardinek, makrely, žraloka, kranase, štikozubce a několika dalších ryb.

Výsledky kožních testů byly u všech dělníků pozitivní na roztoče a pyly trav a naopak negativní na plísně, kočičí a psí epitelie a latex. Co se perorálních testů týče, ty byly u kambaly pozitivní u dvou ze třech pacientů. Jako vyvolávající alergen byl v jednom případě identifikován parvalbumin, ve zbývajících dvou případech se na alergické reakci podílelo alergenů více. Za vyvolávající příčinu pak lékaři označili aerosol, který tyto alergeny obsahuje a který vzniká při zpracování ryb na rybí farmě.

(kam)

Zdroj: Pérez Carral C. et al.: Occupational asthma caused by turbot allergy in 3 fish-farm workers., J Investig Allergol Clin Immunol. 2010; 20 (4): 349–351.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#