#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Astma jícnu alias eozinofilní ezofagitida

1. 4. 2012

Eozinofilní ezofagitida (EE) je zánětlivé onemocnění jícnu, které bylo důkladněji popsáno až v posledních dekádách. Eozinofily se běžně vyskytují v celém gastrointestinálním traktu s výjimkou jícnu, kde chybí.

Eozinofilní ezofagitida (EE) je zánětlivé onemocnění jícnu, které bylo důkladněji popsáno až v posledních dekádách. Eozinofily se běžně vyskytují v celém gastrointestinálním traktu s výjimkou jícnu, kde chybí. U EE infiltrují eozinofily jícen a způsobují poškození sliznice a rozvoj zánětu.

Výskyt EE není věkově omezen. Jednotlivé symptomy se však liší dle věku postiženého. U batolat a malých dětí se jedná nejčastěji o vomitus, odmítání jídla a dušení se při jídle. U školních dětí a dospívajících pozorujeme dysfagii, abdominální bolest a regurgitaci. Dospělí pacienti bojují s dysfagií a urputným pálením žáhy, které často vyústí až k vyhýbání se stravě. Sliznice jícnu je u dospělých dlouhodobým zánětem značně poškozená, často se tak vyskytují i některé abnormality. Například Schatzkiho prstenec či achalázie. Ačkoliv většina symptomů je stejných jako u gastroezofageálního refluxu, pacienti s EE na léčbu antacidy a antiulcerózy nereagují.

Úspěšná diagnóza je závislá na pacientových klinických projevech a na histologickém vyšetření sliznice středního jícnu. Zde k průkazu EE stačí výskyt více než 15 eozinofilů/HPF (high power field) ve více vzorcích. Vzhledem k tomu, že kolem 75 % pacientů má v osobní či rodinné anamnéze potvrzeno některé z atopických onemocnění či alergii, někdy se o EE mluvívá jako o astmatu jícnu.

Nemocní by měli být léčeni pod dohledem alergologa a gastroenterologa. Strategie terapie zahrnuje nejen medikamenty, ale i úpravu stravovacích návyků. Ty jsou důležité zejména u dětí a adolescentů, kde obvykle zajistí dostatečnou kompenzaci. Vhodný je pomalý příjem potravy, dostatečné zapíjení a rozžvýkání malých soust, vyhýbání se příliš tuhé stravě. V terapii jsou indikovány kortikosteroidy, modifikátory leukotrienů, biologika a mechanické dilatátory jícnu.

Dlouhodobá prognóza bohužel není známa. Časté je střídání symptomatických epizod a remisí. Vzhledem k tomu, že je výskyt atopických onemocnění na vzestupu, lze očekávat, že v budoucnu se s EE budeme setkávat častěji.

(msd)

Zdroj: Stuart Carr and Wade Watson. Eosinophilic esophagitis. Allergy, Asthma & Clinical Imunology. Publikováno online dne 10. 11. 2011



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#