#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antioxidanty ve stravě a alergická senzibilizace malých dětí

26. 12. 2009

Alergická onemocnění patří ve vyspělých zemích k nejčastějším chronickým onemocněním dětí. Příčin je patrně mnoho, faktory prostředí hrají jistě významnou roli. O tom, že zdraví je ovlivněno složením stravy, nikdo nepochybuje.

mrkevAlergická onemocnění patří ve vyspělých zemích k nejčastějším chronickým onemocněním dětí. Příčin je patrně mnoho, faktory prostředí hrají jistě významnou roli. O tom, že zdraví je ovlivněno složením stravy, nikdo nepochybuje.

Z vyššího výskytu alergií je obviňováno mimo jiné nedostatečné množství antioxidantů ve stravě. Toto zkoumala již celá řada studií u dospělých, u dětí zatím podobné údaje chybí. Britští lékaři proto zkoumali vliv konzumace antioxidantů ve věku 5 let na atopii v 5 a 8 letech. Studie byla součástí The Manchester Asthma and Allergy Study (MAAS).

Děti byly sledovány od narození. Rodiče vyplnili dotazník týkající se respiračních onemocnění a také podrobný dotazník příjmu stravy. V 5 a 8 letech byly dětem provedeny alergologické kožní prick testy a v 5 letech také stanovení hladin IgE. Podle údajů rodičů bylo vypočteno množství přijímaných vitamínů A, C a E. Hodnoceno bylo celkem 861 dětí.

Množství beta-karotenu ve stravě bylo spojeno se sníženým rizikem alergické senzibilizace ve věku pěti a osmi let a s nižšími hladinami IgE. Příjem vitamínu E byl spojen se zvýšeným rizikem alergické senzibilizace, ale pouze ve věku 5 let. Spojitost příjmu antioxidantů s ekzémem nebo wheezingem nebyla prokázána.

Výsledky studie ukazují, že antioxidanty v potravě mohou hrát roli při rozvoji alergické senzibilizace u dětí. Jejich vliv na alergická onemocnění bude vyžadovat další studie.

(van)

Zdroj: Patel, S., Allergy 2009, 64, 1766–1772.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#