#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antihistaminika s imunomodulačním účinkem nejen pro alergiky − kazuistika

2. 9. 2017

Antihistaminika s imunomodulačním účinkem jsou pro svůj protizánětlivý účinek a pro imunomodulační vlastnosti užívána nejenom jako úlevový lék pro zmírnění akutních alergických příznaků, ale také jako léky s preventivním účinkem. A nejen u alergiků.

Úvod

Antihistaminika s imunomodulačním účinkem (AIU) jsou pro svůj protizánětlivý účinek a imunomodulační vlastnosti užívána nejenom pro zmírnění akutních alergických příznaků, ale také dlouhodobě, jako léky s preventivním účinkem. Alergií vyvolané zánětlivé změny je vhodné tlumit v co největší šíři a co nejdříve. Toto platí zejména u dětí, kde je třeba myslet na možnost dlouhodobého rozvoje a zhoršování alergického onemocnění, jehož významnou součástí je i bronchiální astma. U pacientů se souběhem alergické rýmy a astmatu svými protizánětlivými účinky může pravidelné užívání AIU vést ke snížení dávky astmatických léků.

Popis případu

Jedenáctiletý chlapec byl v létě odeslán do alergologické ambulance s akutními polinotickými projevy: nosní obstrukcí, konjunktivitidou a atakami kašle a dušnosti. Předtím prodělal dvě polinotické sezóny s mírnějším průběhem a byl léčen antihistaminiky dle potřeby. Nyní bylo indikováno antihistaminikum s imunomodulačním účinkem (cetirizin), nosní i inhalační kortikoid (budesonid), bronchodilatans (terbutalin) a vazokonstrikční oční kapky s obsahem antazolinu a tetryzolinu. Na léčbě došlo brzy k úlevě a ke stabilizaci stavu. Po sezóně byly všechny léky vysazeny.

Alergologické vyšetření prokázalo alergii na pyly trav a obilí. Byla doporučena specifická imunoterapie alergenem, kterou rodina chlapce odmítla. Před začátkem další pylové sezóny dostal jako pravidelnou medikaci AIU (levocetirizin), inhalační kortikoid (budesonid) a úlevové léky dle potřeby. Na této léčbě měl pouze mírné příznaky rýmy a konjunktivitidy, bez astmatických obtíží, bez potřeby podávání úlevových léků.

V dalším roce byl indikovaný k pravidelnému užívání pouze levocetirizin, léčba astmatických obtíží byla podávána podle potřeby. Sezóna opět proběhla jen s mírnými projevy rýmy a konjunktivitidy, bez dechových potíží; spirometrická vyšetření byla zcela v normě.

Bludný kruh je třeba přerušit

Anihistaminika s imunomodulačním účinkem se v praxi často využívají i pro svůj příznivý účinek v souvislosti s infekcemi. Virové infekce potencují mechanismy alergického zánětu a sliznice alergiků jsou senzitivnější k infekcím, což vede ke vzniku bludného kruhu. V této situaci se pozitivně uplatňuje vystupňovaný protizánětlivý a imunomodulační účinek, který vykazují např. levocetirizin a desloratadin.

Podávání AIU během infekcí dýchacích cest se osvědčuje i u stabilizovaných alergických pacientů, kteří nemají pravidelnou léčbu. Imunomodulační účinek se projevuje snížením četnosti a zmírněním průběhu infekcí, a to i u nealergických dětí.

(pez)

Zdroj: Janíčková H. Antihistaminika s imunomodulačním účinkem v léčbě alergií. Pediatrie pro praxi 2007; 1: 33−35.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#