#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Analýza bronchoalveolární laváže identifikuje podtyp astmatu

14. 5. 2008

Vědci z lékařské fakulty při Texaské univerzitě v Galvestonu zjistili, že typ a množství exprese cytokinu v tekutině z bronchoalveolární laváže (BAL) může sloužit pro rozlišení různých podtypů astmatu a může v budoucnosti pomoci vybrat optimální léčbu.

Vědci z lékařské fakulty při Texaské univerzitě v Galvestonu zjistili, že typ a množství exprese cytokinu v tekutině z bronchoalveolární laváže (BAL) může sloužit pro rozlišení různých podtypů astmatu a může v budoucnosti pomoci vybrat optimální léčbu. Výsledky studie její autoři uveřejnili v lednovém čísle časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Výzkumníci v rámci studie měřili množství 25 cytokinů v BAL odebrané od 84 pacientů s astmatem (41 pacientů mělo těžké astma, 43 pacientů mělo mírné až středně těžké astma).

Podle typů cytokinů vědci identifikovali 4 skupiny pacientů. Mezi těmito skupinami nalezli více než 15 různých variabilit. Skupina sestávající zejména z pacientů s těžkou formou astmatu vykazovala rozdíly v obsahu buněk, bylo pro ni ale charakteristické zhoršení plicních funkcí a zvýšená odpověď na provokaci metacholinem. V této skupině bylo nejvíce zastoupeno 10 specifických cytokinů.

Vědci vyvinuli metodu, pomocí které bylo možné předpovídat přecitlivělost na metacholin s 88% přesností. Hodnotila se při ní zejména přítomnost cytokinů IL-2, IL-4 a IL-5. Počet eozinofilních granulocytů v BAL se rovněž lišil podle senzitivity k metacholinu.

Autoři studie uvedli, že tato metoda by mohla pomoci k objektivní klasifikaci podtypů astmatu.

(sys)

Zdroj: J Allergy Clin Immunol 2008;121:30-37.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#