#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergie na beta-laktamová antibiotika u zdravotních sester

10. 2. 2011

Alergie na beta-laktamová antibiotika nejsou v naší populaci ničím neobvyklým. V důsledku jejich zvyšujícího se počtu se lékaři musí často uchylovat k alternativní alergické terapii.

Alergie na beta-laktamová antibiotika nejsou v naší populaci ničím neobvyklým. V důsledku jejich zvyšujícího se počtu se lékaři musí často uchylovat k alternativní alergické terapii. Potenciálně nebezpečná ale mohou být tato antibiotika i pro zdravotnický personál, který s nimi přichází do styku téměř denně. A právě na kontaktní dermatitidu vzniklou po kontaktu s beta-laktamovými antibiotiky se ve své studii zaměřili jihokorejští lékaři.

Kontaktní dermatitidy bývají nejčastějšími projevy alergie na beta-laktamová antibiotika u zdravotních sester. Jihokorejští lékaři proto právě mezi zdravotními sestrami provedli průzkum, jehož výsledky mají pomoci k tomu, aby se těmto kontaktním alergiím dalo snáze předcházet.

Osloveno bylo celkem 539 zdravotních sester, které měly vyplnit alergologický zdravotní dotazník. Ze 457 sester, které odpověděly na dotazník, podstoupilo 427 ještě fyzikální vyšetření rukou k detekci alergických projevů. 318 sester pak navíc absolvovalo prick testy na konkrétní beta-laktamová antibiotika (cefotiam, cefoperazon, ceftizoxim, flomoxef, piperacilin a penicilin G). Výběr pro další testování byl proveden na základě pozitivní alergologické anamnézy.

Pozitivní výsledky prick testů se podařilo prokázat u 8 z celkem 318 testovaných zdravotních sester, což činí zhruba 2,6 %. Kontaktní dermatitida ve fázi jedna pak byla pozorována u 38 sester, ve fázi dvě pak u 3 sester. Pozitivní kožní testy byly častější u sester s pozitivními projevy dermatitidy.

Jako rizikové faktory alergie na beta-laktamová antibiotika lékaři odhalili jak anamnézu alergické rinitidy a nočního kašle, tak i například různé potravinové alergie. Z toho plyne, že atopie může být poměrně zásadním rizikovým faktorem, navíc výsledky svědčí i pro to, že jednotlivé alergie jsou spolu provázány a jedna většinou zvyšuje pravděpodobnost výskytu i těch ostatních.

(kam)

Zdroj: Choi I. S. et al.: Beta-lactam antibiotic sensitization and its relationship to allergic diseases in tertiary hospital nurses. Allergy Asthma Immunol Res. 2010 Apr; 2 (2): 114–22.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#