#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergická rýma u plavců

20. 2. 2012

Autoři italské studie zjistili u 79 % plavců s chronickou rýmou alergický zánět nebo neutrofilovou infiltraci nosní sliznice. Došli k závěru, že to může být dráždivá reakce na přímý kontakt s chlorem, protože zmírnění příznaků rýmy je možné dosáhnout při zamezení přímého styku nosní sliznice s chlorovanou vodou (nosní klip).

Rýma, ať již alergická, nebo nealergická, se často vyskytuje u sportovců, zejména u plavců. Cílem této studie bylo zjistit, zda expozice chloru v bazénech může mít vliv na exacerbaci preexistující alergické rýmy nebo vést k nespecifické iritaci. Do studie bylo zahrnuto 74 elitních plavců ve věku 9 až 21 let, z nichž 54 mělo příznaky rýmy a 20 tvořilo kontrolní skupinu. Plavci podstoupili kompletní diagnostické vyšetření včetně alergologických testů, nosní cytologie a přední rinomanometrie. Tato vyšetření byla provedena znovu po jednom měsíci, během kterého používali plavci v bazénu nosní klip.

V kontrolní skupině byly zjištěny pouze mírné a nespecifické nálezy. V symptomatické skupině mělo 44 % plavců alergickou rýmu a 35 % zánět nosní sliznice s převážně neutrofilovou infiltrací. Používání nosního klipu vedlo k poklesu buněčné infiltrace nosní sliznice u plavců s neutrofilovou rýmou. Klinické zlepšení bylo pozorováno jak u těchto plavců, tak u plavců s alergickou rýmou.

U více než třetiny závodních plavců s příznaky rýmy byla zjištěna infiltrace nosní sliznice neutrofily. Klinického zlepšení a snížení infiltrace bylo dosaženo při používání nosního klipu v chlorované vodě, což svědčí pro dráždivou reakci na chlor. Necelá polovina plavců s rýmou měla alergický zánět a používání nosního klipu vedlo ke klinickému zmírnění příznaků.

(zza)

Zdroj: Gelardi M, Ventura MT, Fiorella R, et al. Allergic and non-allergic rhinitis in swimmers: clinical and cytological aspects. Br J Sports Med 2012(Jan);46(1):54-58. Epub 2010 Jun 27.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Partneři sekce
zentiva_logo

Nejnovější kurzy
Alergická rýma
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Alergická onemocnění v ambulanci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Marcela Vorlíčková

Novinky v léčbě alergie
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#