#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Topický nystatin v prevenci s katétrem asociované kandidémie u novorozenců s ELBW

9. 10. 2016

Kandidémie je obávanou katétrovou komplikací u novorozenců s extrémně nízkou porodní hmotností (ELBW). Následující práce nabízí snadno proveditelný protokol topické aplikace krému s obsahem nystatinu, která by mohla snižovat výskyt kandidémie.

Kandidémie u nezralých novorozenců

Kandidémie je obávanou komplikací zavedení invazivních katétrů u novorozenců s ELBW (porodní hmotnost < 1000 g), neboť je spojena s vysokou morbiditou a mortalitou. Cílem loni zveřejněné studie bylo zhodnotit efektivitu protokolu topické aplikace nystatinového krému v prevenci kandidové sepse, což dosud nebylo publikováno.

Průběh a výsledky

U všech novorozenců, kteří měli zavedený centrální žilní nebo arteriální katétr, byl nystatinový krém (100 000 U/1 g) aplikován 1× denně do axil, třísel, na krk a za uši, a to po dobu zavedení katétru. Výzkum spočíval v jednoduchém retrospektivním vyhodnocení incidence kandidémie u všech novorozenců s ELBW přijatých na jednu JIP během 10 let.

Z celkem 464 pacientů se kandidová sepse vyskytla u 3 (0,65 %) a jeden z těchto pacientů zemřel. Všichni novorozenci byli extrémně nezralí, po resuscitaci včetně intubace měli zavedeny invazivní katétry a dostávali profylaktická antibiotika. Matka dítěte, jež zemřelo, prodělala antenatální vaginální kandidovou infekci.

Diskuse

Tato data prokazují velmi nízkou incidenci kandidémie v době používání protokolu, nicméně samotný přínos protokolu není jasný, neboť autoři nebyli schopni stanovit incidenci kandidémie v době před zavedením zmiňovaného protokolu a nebyla vytvořena žádná kontrolní skupina. Autoři výsledek své studie považují za nadějný, sami však připouštějí, že by bylo třeba uspořádat randomizovanou multicentrickou studii k ověření účinnosti i bezpečnosti protokolu.

Závěr

Jednoduchý protokol denní aplikace nystatinového krému (100 000 U/1 g) na riziková místa u novorozenců s extrémně nízkou porodní hmotností nejspíše umožňuje účinnou prevenci vzniku kandidémie. Použití tohoto léku je bez závažných nežádoucích účinků. Pro potvrzení benefitu a zhodnocení rizik je nutné ověřit tento postup dalšími klinickými hodnoceními.

(thom)

Zdroj: Bodin M. B., Godoy G., Philips J. B. Topical nystatin for the prevention of catheter-associated candidiasis in ELBW infants. Adv Neonatal Care 2015 Jun; 15 (3): 220−224; doi: 10.1097/ANC.0000000000000170.



Štítky
Dermatologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#