#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Suchou pokožku po ozařování lze výhodně ošetřovat heparinoidovým emoliens

26. 10. 2016

Akutní radiační dermatitida je jedním z nejběžnějších nežádoucích účinků radioterapie. Pacienty trápí zejména suchost a deskvamace. Jak o takto postiženou pokožku pečovat? Jednou z výhodných variant je emoliens s obsahem heparinoidu, jehož účinnost v této indikaci byla zkoumána v níže prezentované japonské studii.

Radiační poškození kůže se skládá především z:

  • poškození bazálních keratinocytů a tím i narušené keratinizace a špatné bariérové funkce stratum corneum,
  • destrukce vlasových folikulů,
  • poškození DNA kožních buněk,
  • podráždění, které má za následek zánět.

K důležitým elementům patří i ekkrinní potní žlázy, které jsou ještě citlivější než pokožka jako taková a do značné míry ovlivňují obsah vody v ní. Výsledkem těchto faktorů je suchost a deskvamace ozářené pokožky.

Metodika studie

Jednou z možností léčby je použití heparinoidového emoliencia. Jeho účinek byl zkoumán na kohortě pacientek, které prodělaly radioterapii pro karcinom mammy. 62 probandek bylo randomizováno do dvou skupin: Ženy ve skupině M si aplikovaly na ozařovaná místa heparinoidové emoliens. Aplikace probíhala od 2 týdnů do 3 měsíců po léčbě. Kontrolní skupina během testovací doby nepoužívala žádné emoliens.

Autoři si k hodnocení obsahu vody vytvořili vlastní matematický vzorec, který porovnával obsah vody v pokožce ozářených a neozářených míst v různých časech, a to především před ozařováním a v období mezi 2 a 4 týdny po něm.

Výsledky

Výsledkem jejich vyšetření, výpočtů a záznamů kožních příznaků bylo, že pokožka všech pacientek byla v období 2 týdnů po terapii subjektivně i objektivně suchá. U skupiny, která nepoužívala emoliens, se tento stav během dalších 2 týdnů nezměnil. V léčené skupině se po 2 týdnech aplikace heparinoidového emoliencia pokožka vrátila do stavu, v jakém byla před ozařováním. V kontrolní skupině byla také výraznější deskvamace pokožky.

Závěr

Aplikace heparinoidového emoliencia se tedy osvědčila jako výhodná možnost péče o ozářenou pokožku.

(pez)

Zdroj: Sekiguchi K., Ogita M., Akahane K. et al. Randomized, prospective assessment of moisturizer efficacy for the treatment of radiation dermatitis following radiotherapy after breast-conserving surgery. Jpn J Clin Oncol 2015 Dec; 45 (12): 1146–1153; doi: 10.1093/jjco/hyv155.



Štítky
Dermatologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#