#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Praktický management topické léčby seboroické dermatitidy kštice u dospělých

10. 11. 2016

Seboroická dermatitida (SD) je chronická dermatóza vázaná na lokality s větším výskytem mazových žláz – kštici, obličej, axily, trup a genitálie. Cílem terapie je potlačení viditelných známek onemocnění a průvodních příznaků, především pruritu.

Dermatitis seborrhoica capillitii se ve své mírné formě projevuje lupy. Splýváním ložisek SD vzniká plně rozvinutá forma doprovázená těžkým pruritem. V etiopatogenezi SD hraje roli zvýšená produkce mazu, kolonizace kvasinkami Malassezia spp. a individuální vnímavost a odpověď hostitele.

Lokální dermatologika

Hlavní těžiště léčby nemoci tvoří lokální dermatologika. Jedná se především o antiseboroická, keratolytická a antimykotická externa různých galenických forem.

Šampony mohou být postačující v monoterapii mírné až středně závažné formy SD. Vhodné jsou šampony s obsahem keratolytika, antimikrobiálních substancí či antimykotik, případně jejich kombinace. Šampony s přídavkem 2% ketokonazolu a 1% ciklopiroxu mají výbornou antimykotickou aktivitu a nízký senzibilizační a iritační potenciál. Minimálně se vstřebávají kůží. Doporučená frekvence mytí vlasů je 2× týdně po dobu 4 týdnů, v prevenci relapsu postačuje mytí 1× týdně. Další alternativou jsou šampony s obsahem zynkpyrithionu, sulfidu seleničitého, kyseliny salicylové či dehtu.

Topické kortikosteroidy (KS) jsou lékem 1. nebo 2. linie. Ve většině případů lze léčebný efekt očekávat do 1−4 týdnů. SD kštice má často vážný průběh a v iniciální léčbě (1−2 týdny) je vhodné použít středně účinný až silný KS. Vzhledem k možným nežádoucím účinkům se po této době přechází na intervalovou léčbu (aplikace obden po dobu 1−2 týdnů). Náhle vysazení KS by mohlo vést k rebound fenoménu. Kortikosteroidní preparáty jsou dostupné v různých galenických formách. Výhodná je jejich kombinace s antimykotickými šampony.

Mezi kortikosteroidy se silným účinkem se řadí fluocinolon-acetonid v koncentraci 0,025 %. Je 100× účinnější než hydrokortison-acetát. Působí silně antiflogisticky, antiexsudativně a antimitoticky. Velmi účinně tlumí pruritus. Efekt nastupuje do 6 hodin po aplikaci. Inhibuje proliferaci fibroblastů a keratinocytů. Ve formě čirého, téměř bezbarvého gelu (Gelargin) je vhodný k aplikaci do kštice nebo na silně ochlupená místa i v jiných (kortikosteroidoreaktivních) indikacích, např. v léčbě psoriázy.

Závěr

Seboroická dermatitida je chronické onemocnění a její terapie je často svízelná. Výsledek léčby záleží na naší schopnosti kombinovat dostupné vědecké důkazy a klinické zkušenosti s ohledem na preference ošetřovaného pacienta.

(raj)

Zdroje:
1. Del Rosso J. Q. Adult seborrheic dermatitis: a status report on practical topical management. J Clin Aesthet Dermatol 2011; 4 (5): 32–38.
2. SPC Gelargin. Dostupné na: www.sukl.cz



Štítky
Dermatologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#