#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mycosis fungoides ve vysokém věku − kazuistika

8. 12. 2016

Diagnostika mycosis fungoides nemusí být vždy jednoduchá vzhledem k dlouhodobému rozvoji potíží a někdy nejednoznačnému klinickému obrazu. Stává se však, že pacient mezitím překročí věkovou hranici pro agresivní léčbu. Co potom?

Popis případu

84letý muž si povšiml dvou makulárních lézí na trupu, které svědily a zvětšovaly se. Po léčbě středně účinným kortikoidem se vyhojily, ale několik měsíců po vysazení léčby se vrátily. Dva roky poté byly léze rozsáhlejší, s výraznou deskvamací a místy měly podobu edematózních plaků. Plaky byly velmi svědivé, některé i erodované s exsudací a strupy. Pacient intermitentně užíval různé dávky perorálních kortikoidů po dobu 3 let, přičemž se zlepšilo svědění a opadl otok, ale kompletní remise nenastala.

Po necelých 5 letech se objevila poikilodermie s hyperpigmentací krku, hrudníku, axil a zad. Patrná byla rovněž difuzní atrofie kůže, která převyšovala míru očekávanou vzhledem k věku pacienta. V každé axile byla hmatná jedna zvětšená lymfatická uzlina. Pacient negoval úbytek váhy nebo přítomnost jiných symptomů. Dlouhodobě měl rozsáhlé, neléčené vitiligo (30 let).

Mikrobiologické vyšetření kožních stěrů bylo v normě, biochemické vyšetření krve ukázalo zvýšení sedimentace. Biopsie axilárních uzlin odhalila dermatopatickou lymfadenopatii. Aspirace kostní dřeně ukázala myeloidní reakci s posunem doleva. Mykotická infekce nebyla prokázána, ani zobrazovací vyšetření hrudníku a břicha neprokázaly žádnou patologii. Na základě biopsie byla stanovena diagnóza mycosis fungoides, stadium IIA (generalizované postižení kůže s papulami a plaky, které pokrývají více než 10 % povrchu těla, klinicky zvětšené, ale histopatologicky normální lymfatické uzliny, žádné metastázy).

Byla zahájena terapie PUVA − 30 mg 8-methoxypsoralenu a následná expozice UVA po dobu 2 hodin. Na erodované léze byl preskribován 0,1% fluocinolon-acetonid v masti. Po 21 sezeních terapie PUVA byly léze kompletně vyhojené a nesvědily. Nepravidelná hyperpigmentace a depigmentace však přetrvávaly. Kontrolní biopsie prokázala značnou redukci kožního infiltrátu, ačkoliv atypické buňky byly stále přítomné. Pacient pokračoval s udržovací léčbou PUVA (jednou za 14 dnů).

Mycosis fungoides a možnosti léčby

Terapeutické možnosti pro mycosis fungoides postihující pouze kůži jsou:

  • topické kortikoidy,
  • topická chemoterapie (mechlorethamin, karmustin),
  • PUVA,
  • systémová monochemoterapie,
  • ozáření elektronovým paprskem.

Léčebné účinky jsou prokázané u všech těchto metod, avšak nejsou k dispozici data srovnávající jejich úspěšnost. Volba závisí na věku pacienta, toleranci chemoterapie a dostupnosti jednotlivých modalit. Zde byla vzhledem k věku a značnému svědění zvolena PUVA a topické kortikoidy. Podle dostupných údajů PUVA terapie navozuje klinickou remisi, ale podstatu choroby neléčí. U pacientů vyššího věku, kteří by nemuseli tolerovat agresivnější terapii, je zvolená léčba dostatečně účinná a dobře tolerovaná.

(pez)

Zdroj: Raman M., Souza P. D., Ravindra J. P. et al. Mycosis fungoides treated with PUVA and topical corticosteroids. Indian J Dermatol Venereol Leprol 2000; 66 (5): 251−253.



Štítky
Dermatologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#