#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

U 60 % pacientů s karcinomem kolorekta a synchronními metastázami se stále provádí resekce primárního tumoru

14. 6. 2015

I přes současná konsenzuální doporučení podstoupila v USA v letech 2008–2010 resekci primárního nádoru značná část pacientů s kolorektálním karcinomem (CRC) a synchronními neresekovatelnými metastázami.

Každý rok je diagnostikováno přes 130 000 případů CRC. Přibližně v pětině případů jsou přítomny neresekovatelné metastázy. Současné standardy léčby v těchto případech u asymptomatických pacientů resekci primárního tumoru nedoporučují. Autoři z Harvardovy univerzity se pokusili zhodnotit trendy provádění těchto zákroků a jeho prediktory na základě údajů z databáze SEER (Surveillance, Epidemiology and End Results) v období 1988 až 2010.

Za celé sledované období byla resekce primárního nádoru provedena u 68 % pacientů se synchronními metastázami CRC. Byl ovšem zjištěn stále klesající trend od 76 % v období 1988–1992 po 60 % v období 2008–2010. Multivariantní logistická regresní analýza ukázala, že nezávislými prediktory tohoto postupu jsou pohlaví, zeměpisná oblast, typ pojištění, lokalizace a stupeň nádoru a hladina karcinoembryonálního antigenu (CEA).

Autoři uzavírají, že i přes klesající tendenci je resekce primárního tumoru u CRC s neresekovatelnými metastázami v USA stále běžnou praxí. Terapeutické rozhodnutí je ovlivněno socioekonomickými a klinickopatologickými faktory.

(zza)

Zdroj: Shapiro M., Rashid N. U., Whang E. E., et al. Trends and predictors of resection of the primary tumor for patients with stage IV colorectal cancer. J Surg Oncol. 2015 Apr 28. [Epub ahead of print]



Štítky
Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#