#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Perkutánní mikrovlnná ablace v kombinaci s transkatetrální arteriální embolizací v léčbě jaterních metastáz CRC

3. 8. 2016

Léčba jaterních metastáz kolorektálního karcinomu spočívá v jejich chirurgické resekci. Naneštěstí pouze 10–15 % pacientů s metastázami je vhodnými kandidáty kurativní resekce. Pro ostatní nemocné jsou další léčebné metody omezené. Medián přežití je dle studií u těchto pacientů 6,9 měsíce. Vedle systémové chemoterapie se tak zkouší další lokální léčba, jež by zabránila růstu metastáz a nebyla tak náročná či zatěžující pro samotné pacienty.

Retrospektivní analýza hodnotila 30 pacientů, kteří podstoupili ultrazvukem navigovanou perkutánní mikrovlnnou ablaci (MWA) kombinovanou s transkatetrální arteriální embolizací (TACE). Hodnocena byla odpověď nádoru, a to pomocí zobrazovacích metod (CT/MRI). Analyzovány byly nežádoucí účinky spojené se zákrokem a doba přežití takto léčených pacientů.

Výsledky

Léčba pomocí ultrazvukem naváděné MWA s TACE byla hodnocena u 30 pacientů se 43 nádory o průměru 1,4–10,0 cm. Průměrný věk pacientů činil 61,6 ± 10,3 roku. Další sledování trvalo 26,5 ± 10,4 měsíce. K úplnému odstranění nádoru došlo v 81,4 % případů (35/43 lézí). Kompletní odpovědi bylo dosaženo u 8 pacientů (26,7 %) a částečné v 17 případech (56,7 %) po 1 měsíci od procedury. Objektivní odpověď (kompletní + částečná) byla zjištěna celkem u 83,4 % nemocných. Přežití bez další progrese onemocnění činilo 5,0 měsíce a celkové přežití činilo 11,0 měsíce. Míra přežití po 12 a 24 měsících činila 46,7 % a 25,4 %. Nebyly popsány žádné závažné komplikace.

Závěr

Perkutánní mikrovlnná ablace v kombinaci s transkatetrální arteriální embolizací v léčbě metastatického onemocnění kolorektálního karcinomu se zdá být bezpečnou metodou prodlužující pacientům život bez závažnějších vedlejších komplikací.

(boba)

Zdroj: Wu Z. B., Si Z. M., Qian S. et al. Percutaneous microwave ablation combined with synchronous transcatheter arterial chemoembolization for the treatment of colorectal liver metastases: results from a follow-up cohort. Onco Targets Ther 2016 Jun 23; 9: 3783−3789.



Štítky
Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#