#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Panitumumab a FOLFOX4 v terapii metastatického kolorektálního karcinomu − vliv na kvalitu života pacientů

16. 2. 2017

Metastatický kolorektální karcinom je zřídka kurabilní onemocnění. Zlepšení kvality života pacientů je proto hlavním cílem terapie. Randomizovaná kontrolovaná studie zkoumala kvalitu života pacientů podstupujících 1. linii léčby FOLFOX v monoterapii nebo v kombinaci s panitumumabem.

Úvod

Volba optimální protinádorové léčby balancuje mezi bezpečností a účinností. Nežádoucí účinky terapie totiž mohou negativně ovlivnit kvalitu života pacientů. Navzdory pokrokům v terapii je kurativní léčba metastatického kolorektálního karcinomu omezena na podskupinu pacientů, kteří podstoupí kompletní resekci. Zlepšení kvality života je tak u těchto pacientů důležitým terapeutickým cílem.

Řada předchozích studií prokázala, že v případě kolorektálního karcinomu s nemutovaným onkogenem RAS může terapie panitumumabem prodloužit dobu přežití bez progrese onemocnění (PFS). Přidání panitumumabu do 1. linie léčby spolu s FOLFOX (leukovorin, 5-fluorouracil, oxaliplatina) zvyšuje celkovou dobu přežití (OS).

Panitumumab je v Evropě indikován v 1. linii léčby spolu s FOLFOX nebo FOLFIRI (leukovorin, 5-fluorouracil, irinotekan) u pacientů s metastatickým kolorektálním karcinomem s divokým typem RAS. Panitumumab je však spojen s vyšším výskytem nežádoucích účinků v podobě kožní toxicity. Analýza randomizované kontrolované klinické studie PRIME se proto soustředila na kvalitu života pacientů, kteří podstupovali monoterapii FOLFOX nebo kombinační terapii FOLFOX a panitumumabem.

Metodika studie

Analýza studie zahrnovala 505 pacientů s metastatickým kolorektálním karcinomem s divokým typem RAS. Kvalita života byla hodnocena pomocí EuroQoL 5D v parametrech indexu zdravotního stavu (HSI − health state index) a celkového hodnocení zdravotního stavu (OHR − overall health rating) u všech pacientů a po časném zmenšení tumorózní masy o ≥ 30 % v 8. týdnu terapie.

Rozdíly v kvalitě života byly hodnoceny s využitím analýzy kovariance a lineárně smíšených modelů a také byly analyzovány pomocí závažnosti kožní toxicity. Závažnost nežádoucích účinků na kůži byla hodnocena na pětistupňové škále, kde 1 = mírné nežádoucí účinky, 2 = středně závažné, 3 = závažné, 4 = život ohrožující, 5 = smrt v důsledku nežádoucích účinků.

Výsledky

V parametrech HSI a OHR nebyl zjištěn statisticky signifikantní rozdíl mezi jednotlivými modalitami terapie. Kožní toxicita 3. a vyššího stupně byla zaznamenána u 38 % (n = 94) pacientů podstupujících kombinační terapii a u 2 % (n = 6) podstupujících monoterapii FOLFOX. Nebyl však prokázán žádný statisticky signifikantní rozdíl v kvalitě života u pacientů se stupněm kožní toxicity 0−2 oproti pacientům se stupněm kožní toxicity 3 a více.

Časného zmenšení tumorózní masy se podařilo dosáhnout u 59 % pacientů podstupujících kombinovanou terapii oproti 38 % pacientů podstupujících monoterapii (p < 0,01). U těchto pacientů bylo zaznamenáno signifikantní zlepšení kvality života.

Závěr

Přidání panitumumabu k FOLFOX v 1. linii léčby metastatického kolorektálního karcinomu přispívá k prodloužení přežití a nemá negativní efekt na celkovou kvalitu života v porovnání s monoterapií FOLFOX.

(holi)

Zdroj: Siena S., Tabernero J., Bodoky G. et al. Quality of life during first-line FOLFOX4 ± panitumumab in RAS wild-type metastatic colorectal carcinoma: results from a randomised controlled trial. ESMO Open 2016 Mar 31; 1 (2): e000041.



Štítky
Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#